Biletele de 500.000 lei sunt imprimate pe polimer si au dimensiunile de 16,5×7,6 cm. Pe aversul bancnotei se gaseste portretul inventatorului si pilotului Aurel Vlaicu; i centru este ilustrat un element floral reprezentind floarea de colt. Tot pe avers se afla imaginea stilizata a uneia dintre elicele avionului Valicu II (i spatiul dintre elementul floral si portretul lui Vlaicu), stema Rominiei (i coltul din stinga-sus), denumirea bancii emitente (Banca Nationala a Rominiei), precum si un medalion cu sigla BNR, valoarea nominala i cifre si litere, pe vertical si pe orizontal, anul emisiunii (2000) si semnaturile guvernatorului si casierului central.
Pe revers sunt imprimate: imaginea unui cap de acvila de munte; schita avionului Vlaicu II vazut din fata si schema i sectiune, cu jocul pistoanelor, a motorului Gnome cu care era echipat acest avion; valoarea nominala i cifre si litere, pe vertical si pe orizontal; denumirea bancii emitente si sigla BNR; seria si numarul bancnotei, comasate, tiparite cu cerneala rosie si caractere de ialtime crescatoare, i partea dreapta, pe orizontal.
Bancnota include urmatoarele elemente de siguranta: fereastra transparenta complexa (zona clara, situata i partea stinga a aversului, are imprimata valoarea nominala „500.000”); imprimare i intaglio, pe avers si revers; imagine latenta sub forma de banda aurie, i partea aversului, cu iscris continuu de culoare alba „BNR”, vizibil la privirea directa a bancnotei; la iclinarea lenta a bancnotei, apare imaginea monumentului de la Banesti, dedicat lui Aurel Vlaicu; filigranul reprezentind portretul lui Aurel Vlaicu si sigla BNR, elemente vizibile numai atunci cind bancnota este luminata din partea opusa privitorului.
Moneda metalica de 1.000 lei este argintie, are diametrul de 2,2 cm si greutatea de doua grame. Aversul monedei contine valoarea nominala „1000 LEI”, gravata pe un singur rind, itr-un sector circular a carui suprafata prezinta striatii paralele, orizontale. in partea de jos a aversului este redata stema Rominiei. Reversul monedei prezinta, i zona centrala, portretul domnitorului Constantin Brincoveanu. Moneda de 1.000 lei va circula i paralel cu bancnota de aceeasi valoare din emisiunea 1998.