Mai exact, potrivit anunţul făcut de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în conturile ministerului a intrat miercuri, 5 ianuarie 2022, suma de 1,081 miliarde de euro.

Peste 1 miliard de euro, în contul cheltuielilor efectuate deja de APIA pentru acordarea plăților în avans fermierilor

Banii reprezintă rambursarea de la Comisia Europeană, în contul cheltuielilor efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2021, pentru acordarea plăților în avans fermierilor, aferente Campaniei 2021 din plățile directe finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă).

Sumele reprezintă sprijinul acordat fermierilor de la bugetul de stat, conform prevederilor europene și se rambursează ulterior de la Comisia Europeană, explică Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plățile finanțate din FEGA se efectuează la cursul de schimb valutar stabilit de către Banca Centrală Europeană de 4,9475 lei pentru un euro și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 30.09.2021.

“Consumatorii vor avea acces la produse românești, de calitate, la prețuri rezonabile”

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a subliniat că România prezintă coerență și performanță în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. În plus, oficialul a precizat că fermierii vor primi la timp sprijinul financiar necesar în 2022, iar banii europeni disponibili pentru sectorul agriculturii vor fi pe deplin utilizaţi în anul care tocmai a început.

“Este un lucru îmbucurător că avem coerență și performanță în ceea ce privește absorbția fondurilor europene în materie de plăți directe, obiectiv strategic asumat prin programul de guvernare.

Consider că fermierii români au nevoie de predictibilitate și stabilitate și este foarte important ca sprijinul pe care îl primesc să fie țintit pe nevoile lor și să vină la timp. Prin programele pe care le-am pregătit pentru anul 2022, ne propunem să utilizăm pe deplin banii europeni disponibili pentru agricultura românească și, totodată, fermierii să primească la timp sprijinul financiar necesar.

Astfel, vom menține un nivel ridicat al producției agricole, iar consumatorii vor avea acces la produse românești, de calitate, la prețuri rezonabile”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii.

În conformitate cu reglementările stabilite prin Regulamentele Comisiei Europene, plățile din cadrul schemelor de sprijin se realizează în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Agriculturii.