Ministrul s-a aflat ieri la Kiev unde a putat  convorbiri cu partenerii ucraineni pentru reglementarea problemelor legate de construirea Combinatului de îmbogăţire a minereurilor acide de la Krivoi Rog (in continuare – CIM Krivoi-Rog), informează Ministerul Economiei.
 
“Redeschiderea negocierilor cu partea ucraineană în vederea recuperării cheltuielilor efectuate de România în cadrul participării la construirea CIM Krivoi-Rog a fost decisă de către Guvernul României la mijlocul lunii iunie, fiind prima dată după 1994 când discuţiile se reiau la acest nivel”, se arată în comunicatul instituţiei. Delegaţia română, condusă de ministrul Vosganian, şi delegaţia ucraineană, condusa de Kalenkov Alexandr Fedorovich – adjunct al ministrului Politicii Industriale şi ministru interimar în această perioadă, au analizat situaţia actuală a combinatului, consultările fiind îndreptate către identificarea unor variante reciproc acceptabile pentru rezolvarea situatiei CIM Krivoi Rog, pornind de la prevederile Protocolului între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind continuarea colaborării la construirea CIM Krivoi-Rog, semnat la Kiev, în mai 1994 (în continuare – Protocolul din 1994).

Partea română aşteaptă, în toamnă, din partea ucrainienilor un punct de vedere clar faţă de CIM Krivoi Rog. Totodată, delegaţia a transmis părţii ucrainene necesitatea elaborării unui document interstatal, care să reglementeze aspecte ale colaborării la construirea combinatului si care sa conduca la confirmarea incheierii problematicii. Delegaţia condusă de Vosganian a predat totodată, spre analiză, părţii ucrainene situaţia cheltuielilor efectuate de antreprenorii români, confirmate de beneficiarul ucrainean şi, de asemenea, situaţia soldurilor conturilor bancare pentru acest obiectiv.
Capital.ro a relatat în repetate rânduri despre problema de la Krivoi Rog, iar în luna iunie a informat că Guvernul a decis să recupereze banii investiţi de România în acest obiectiv. La acea dată, ministrul Vosganian ne-a precizat că
Acuma, legat de sumă, depinde pe cine întrebaţi. Dacă ne întrebaţi pe noi, efortul Româniai la Krivoi Rog a fost în jur de  şapte- opt sute de milioane de dolaari, iar cu toate calculele aferente, ulterioare, suma se ridică la peste 1,2 miliarde de dolari. Dacă-i întrebaţi pe ucraineni, ei vă vor spune că unele dintre lucrările noastre nu ar fi fost recepţionate şi că solicitările noastre trebuie redimensionate“.

Mai multe detalii despre Krivoi Rog şi legăturile lui Gigi Becali puteţi citi aici:

CAPITAL: O nouă încercare pentru miliardul de la Krivoi Rog

CAPITAL: Becali, bun de plată pentru furturile de la Krivoi Rog