Roubini a declarat pentru CNBC că Portugalia va urma același drum ca Grecia, în sensul că va ajunge să nu mai poată plăti datoriile, iar creditoriii vor trebui să-i restructureze datoriile.
Roubini a declarat că Grecia va fi prima țară care va cere ieșirea din zona euro, iar Portugalia îi va urma.

Directorul executiv al Institutului Finanţelor Internaţionale (IIF), Charles Dallara, a avertizat vineri că organizaţia pe care o reprezintă nu va negocia nicio altă restructurare a datoriei în zona euro, după cea reuşită de Grecia.

‘Aş descuraja cu fermitate ca alte guverne, alte popoare din Europa să apuce pe acest drum’, a afirmat Dallara în cursul unui interviu acordat postului american de televiziune CNBC.

Grecia a dat deja faliment

Agenţia de rating Moody’s a anunţat vineri că menţine nota ‘C’ atribuită Greciei, cea mai scăzută de pe scara sa, considerând că această ţară se află în incapacitate de plată a datoriei sale, transmite AFP.

‘Potrivit definiţiilor Moody’s, acest schimb de obligaţiuni reprezintă un ‘schimb forţat’ şi deci un default al datoriei’, se arată într-un comunicat al agenţiei.

Guvernul grec a făcut cunoscut că 85,8% din deţinătorii privaţi de obligaţiuni au acceptat vineri schimbul de bonduri. Autorităţile elene aveau nevoie de un grad de participare de 75% pentru a putea demara tranzacţia. De asemenea, Atena a adăugat că la final rata de participare ar putea să ajungă la 95,7%, prin utilizarea clauzelor de acţiune colectivă care obligă deţinătorii de obligaţiuni să accepte termenii schimbului.

Tot vineri, Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, de la ‘C’ la ‘RD’ (Restricted Default – intrare restricţionată în incapacitate de plată), în urma confirmării de către guvernul elen şi oficiali ai zonei euro a faptului că schimbul de obligaţiuni suverane elene va continua.