Cu numeroase procese pe rol, în care furnizori şi clienţi cer intrarea în insolvenţă sau executarea silită a dezvoltatorului proiectului, GEA Prasa International a vândut activele şi pasivele către o firmă nou-înfiinţată.

Au crezut în proiectul desenat cu măiestrie de compania spaniolă GEA Prasa International Construct în vara lui 2007 – apartamente de lux, la preţuri de peste 200.000 de euro, pe malul lacului, cu balcoane şi terase generoase. Au investit zeci de mii de euro în câteva luni, fără să-şi poată lua în primire locuinţele aşa cum li se promisese. Mai mulţi clienţi care şi-au dorit un apartament în complexul Laguna Residence, de pe malul lacului Tei din Capitală, îşi cer înapoi banii în instanţă. Asta după ce au constatat că dezvoltatorul nu era dispus nici să renegocieze contractele, nici să finalizeze construcţia la timp, adică la finele lunii octombrie 2009.

Primii clienţi au obţinut în instanţă executarea silită a complexului în martie. Potrivit unui document întocmit de executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache, terenul intravilan situat în Bucureşti, str. Chefalului, în suprafaţă de 20.243 mp, urma să fie scos la licitaţie pe 20 aprilie. Preţul de pornire era, conform evaluării, de 5.266.150 de euro. Executarea avea loc ca urmare a neplăţii sumei de 266.496 de lei, reprezentând debit şi cheltuieli de executare (circa 64.000 de euro) către doi creditori.

GEA Prasa International Construct a găsit însă soluţia pentru ca licitaţia să fie suspendată – a convins un client să preia contractul celor nemulţumiţi şi să le achite acestora avansul. Noul proprietar este firma Imoplaza Solutions, care achiziţionează locuinţe în diferite complexuri rezidenţiale. Până acum aceasta deţine peste 500 de apartamente în Bucureşti şi alte 170  în Timişoara.

În prezent însă, la Tribunalul Bucureşti sunt mai multe procese aflate pe rol, în diferite stadii, cu termene ce se întind până la finele anului. „Am vrut să negoci­ez, dar mi-au cerut încă 15.000 de euro în schimbul unui discount de 5%. Şi asta după ce am plătit un avans de 60.000 de euro. Acum sunt în proces şi îmi vreau banii înapoi, pentru că nu mai am încredere în ei,“ spune Mihai F., unul dintre clienţii care l-a dat în judecată pe dezvoltator.

Dezvoltatorul poate scăpa de creditori

În timp ce se judecă atât cu furnizori, care acuză neplata serviciilor, cât şi cu clienţi nemulţumiţi, reprezentanţii GEA Prasa International Construct au vândut activele şi pasivele către o nouă companie cu acţionariat spaniol, GEA International Development, înfiinţată în martie 2010. Societa­tea nu are niciun salariat, iar sediul de lucru este identic cu cel al firmei GEA Prasa. Atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul au fost reprezentaţi la realizarea tranzacţiei de aceeaşi persoană, Rafael Pedro Otero Romero, unul dintre administratorii GEA International Development. În contractul de vânzare-cumpărare se menţionează preţul de 500.000 de euro, care „va fi plătit integral până la data de 31.12.2013, excluzând taxe, comisioane sau cheltuieli bancare“.

Specialiştii în drept spun că există o problemă de legalitate cu vânzarea pasivelor. Printr-o astfel de mişcare, vânzătorul poate scăpa basma curată faţă de creditori, în timp ce cumpărătorul intră în faliment.  Potrivit avocaţilor, noii proprietari vor putea încerca şi să tergiverseze procedurile din justiţie. „Termenele sunt şi aşa lungi. Când reclamanţii vor afla că trebuie să se adreseze altui pârât, vor depune un nou dosar şi va mai dura ceva“, ne-a declarat un avocat. Timpul le-ar putea fi de folos în încercările de a obţine finanţare pentru continuarea proiectului. Laguna Residence nu este singurul proiect cu probleme, o serie de procese există şi în complexul Planorama.