Începând cu luna martie, posesorii de mașini vechi, în număr de 600.000, vor putea circula doar în anumite zone. Primăria Capitalei a montat indicatoarele ZACA (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului) pentru a proteja centrul orașului de mașinile Non-Euro, Euro 1, Euro 2 și Euro 3, potrivit evmarket.ro

Ce sunt indicatoarele Zaca?

Aceste indicatoare au ca scop reducerea poluării și a aglomerației din centrul Capitalei. Indicatoarele Zaca vor fi amplasate în cele mai mult cazuri lângă indicatoarele pentru trecerile de pietoni.

În plus, acest demers face parte din proiectul Oxigen al Primăriei Capitalei.

Se vor plăti taxe

Vigneta Oxigen este o taxă impusă de Primărie prin care toți posesorii de mașini Euro 3, care intră în zona ZACA în intervalul 07:00-22:00, de luni până vineri, vor trebui să o plătească. În afara acestor ore, în weekend și în sărbătorile legale, pot conduce fără a cumpăra vignetă.

Așadar, cei care au mașini Euro 4, Euro 5, Euro 6, hibride sau electrice sunt scutiți de la plata vignetei Oxigen în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului.

De asemenea și posesorii de mașini Non-Euro, Euro 1, Euro 2 vor fi nevoiți să își cumpere vignetă.

Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) este un inel în centrul orașului delimitat de următoarele bulevarde: Piața Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – șos Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – șos. Pandurilor – șos. Cotroceni – Splaiul Independenței – str. Știrbei Vodă – str. Berzei – str. Buzești – Piața Victoriei.

Vignetele se pot achiziționa pentru o zi, o lună, 6 luni sau un an. Sunt exceptate mașinile instituțiilor statului, dar și cele pentru persoane cu dizabilități, mașinile istorice și motocicletele, mopedele.

Tarife vignetă București:

  • Non-euro: 15 lei/ zi, 300 lei/lună, 1.100 lei/6 luni, 1.900 lei/an
  • Euro 1: 15 lei/zi, 250 lei/lună, 1.000 lei/6 luni, 1.700 lei/an
  • Euro 2: 15 lei/zi, 200 lei/lună, 900 lei/ 6 luni, 1.500 lei/an
  • Euro 3: 5 lei/zi, 100 lei/lună, 450 lei/ 6 luni, 700 lei/an

Vignetele Oxigen vor putea fi achiziţionate online, din benzinării, prin sms sau aplicaţii online ale Primăriei Capitalei.

Cei care nu vor respecta această nouă regulă vor fi amendați cu o sumă cuprinsă între 1.500 și 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști, polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”.

Șoferii vor fi supravegheați de camere video

Mașinile vor fi verificate printr-un sistem automat de camere video. Vor fi montate 150 camere în 50 de intersecții.