Deși PNL și PSD au negat public această informație, cele două partide au bătut palma și au stabilit deja data în care se vor ține alegerile anticipate.

Mai mulți parlamentari social-democrați au declarat public că vor face tot posibilul să în curce planurile PNL și ale președintelui Klaus Iohannis privind organizarea de alegeri anticipate, prin tergiversarea pe cât de mult posibil a votului pentru învestirea Guvernului Orban 2.

Însă Parlamentul va fi dizolvat la jumătatea lunii martie, în vederea organizării de alegeri anticipate, anunță dcnews.ro, citând ”surse foarte sigure”.

Calendarul este negociat și bătut în cuie și mai prevede o altă veste: alegerile locale și parlamentare anticipate vor fi organizate în 28 iunie 2020, scrie sursa citată.

Negocieri în spatele ușilor închise

Astfel, ar fi avut loc o negociere între Marcel Ciolacu și Ludovic Orban pentru anticipate și alegeri locale într-un singur tur, în spatele ușilor închise.

Iar președinții Consiliilor Judeţene vor fi aleși tot prin vot direct, cum a propus PSD.

Avantajul pentru PNL în această negociere este că Ludovic Orban va rămâne premier interimar, dar va conduce un Guvern care nu va mai putea da ordonanțe.

În urma picării a încă două guverne în Parlament vor putea fi alegeri anticipate.

Ce speră PSD

Tot în avantajul PNL, partidul va fi favorizat de anticipate, întrucât dacă ar aștepta până la alegerile la termen ar pierde electorat.

În momentul de față sunt șanse ca printr-o campanie bine coordonată, PNL să atingă 40%, procent la care se așteaptă liberalii.

De cealaltă parte, în ecuația anticipatelor, PSD speră ca în anticipate să atingă 30%, un scor onorabil care îi va da posibilitatea să facă o opoziție puternică.

În plus, blocarea alegerilor în două tururi va reprezenta o mare realizare politică pentru Marcel Ciolacu și PSD. Practic, reușind să răstoarne Guvernul Orban și să blocheze votul în două tururi, Marcel Ciolacu nu va avea contracandidat la Congresul PSD de la finalul acestei luni.