Proiectul aflat pe masa Guvernului propune modificarea legii privind moştenirile, astfel încât moștenitorii să fie informați de către Fisc cu privire la datoriile față de buget pe care antecesorul celor care moștenesc le-a avut.

Astfel, moștenitorii vor fi informați de către Fisc cu privire la datoriile fiscale pe care persoana de la care moștenesc le-a avut. OUG-ul vizează modificarea codurile fiscale. Astfel, după ce va accepta succesiunea, moștenitorul va primi o notificare de la Fisc cu privire la datoriile față de acesta pe care le-a avut persoana decedată și care nu au fost plătite, fiind în sarcina celui care moștenește să suporte acele obligații fiscale.

OUG-ul se referă la modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Atunci când o persoană moare și își transferă patrimoniul urmașilor, aceștia nu preiua doar drepturile persoanei decedate, ci și obligațiile, dacă decid să accepte moștenirea.  Proiectul prevede că, odată ce a fost acceptată moștenirea, Fiscul va comunica o decizie succesorilor cu privire la datoriile pe care aceștia le-au preluat de la persoana decedată. Doar prin comunicarea acelei decizii se va face preluarea datoriei, conform propunerii de modificare a Codului de procedură fiscală. Avantajul este că succesorii vor fi informați, exact, cu privire la datoriile față de Fisc.