În urmă cu o săptămână, un zbor charter, având la bord o echipă formată din nouă experţi chinezi în sănătate, aparatură şi materiale medicale, a aterizat pe aeroportul Internațional Leonardo da Vinci di Fiumicino din Roma. Specialiștii au fost, însă șocați de ceea ce au descoperit în Italia încă din primele momente.

Transportul public încă funcționează, au loc în continuare petreceri în hoteluri, iar oamenii continuă să meargă pe străzi fără măști. Echipa chineză care a venit în Italia este aceeași care a reușit să oprească extinderea virusului în Wuhan, considerat cel mai puternic focar de infecție al lumii cu COVID-19.

Mesajul experților chinezi pentru italieni

„Nu aplicați politici de închidere a străzilor, pentru că transportul public încă funcționează, lumea circulă și au loc petreceri, oamenii nu poartă măști de protecție”, a spus vicepresedintele Crucii Rosii din China si responsabil al echipei, Yang Huichuan, chiar în ziua în care China a avut creștere zero a noilor cazuri de contagiere locală de la declanșarea pandemiei.

El a subliniat că ceea ce se întâmplă acum în Italia a avut loc și în orașul Wuhan și a recomandat să se înceteze „orice activitate economică și să fie restricționată mobilitatea persoanelor”.

„Toată lumea ar trebuie să rămână acasă în izolare”, a spus el, precizând că toți cetățenii, nu doar guvernul și personalul medical trebuie să urmeze „în mod strict politicile de închidere”.

Alături de Huichuan a apărut și președintele Lombardiei, Attilio Fontana, care a precizat că va cere executivului italian „să pună în aplicare proceduri mai riguroase decât cele aplicate în prezent”.

„Cei care au gestionat în mod direct criză din Wuhan sunt surprinși că există prea multă lume pe stradă, că prea mulți oameni folosesc transportul public și prea puțini poartă măști de protecție”, a declarat Attilio Fontana. „Dacă nu schimbăm modul de a înfruntă problema, virusul va continuă să circule”, a  conchis acesta.