Laptele este extrem de benefic pentru organism și previne rahitismul și osteoporoza, ajută în lupta împotriva cancerului, mai ales cel de colon și contribuie la buna dezvoltare a organismului.

Are nevoie de un interval de 2-3 ore pentru a se digera, astfel că este indicat să fie consumat singur sau cu cereale.

Specialiștii susțn că un adult poate consuma circa o jumătate de litru lapte de vaca pe zi. El nu trebuie să înlocuiască însă apa, deoarece laptele are calorii, spre deosebire de apă. Dintre lactate sunt recomandate iaurturile, kefirul și laptele bătut.

Nu este recomandată asocierea laptelui cu cafea pentru că acizii conținuti de cafea duc la modificarea proteinelor din lapte, ceea ce îl transformă într-un aliment greu de digerat.

De asemenea, nu mâncati laptele cu biscuiți, deoarece absorbția calciului se diminuează din cauza unor substanțe conținute de cereale sau de produsele alimentare bogate în fibre de cereale.

Evitați, de asemenea, să combinați laptele cu fructe. Această combinație poate afecta procesul de digestie și poate produce un dezechilibru al florei intestinale.

Laptele nu este recomandată nici cu alte proteine. Atât laptele, cât și carnea fac parte din gama alimentelor complete din punct de vedere nutrițional și proteic. combinația dintre ele este interzisă pe motiv că poate provoca indigestie.