Mai exact, autorităţile vor reuni aceste ajutoare într-unul singur – venitul minim de incluziune– însă abia de la 1 aprilie 2021, deși schimbarea ar fi trebuit să se producă la 1 aprilie 2018.

Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune a apărut în Monitorul Oficial în noiembrie 2016 și era programată să intre în vigoare la data de 1 aprilie 2018. Ulterior, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017, s-a amânat cu un an acest termen, până la 1 aprilie 2019.

Acum, Executivul pregătește să amâne din nou aplicarea legii, de data aceasta cu doi ani, adică până la 1 aprilie 2021.

În esență, venitul minim de incluziune va reprezenta un sprijin financiar acordat de stat familiilor şi persoanelor singure pentru asigurarea unui nivel de trai minimal. Totodată, acesta va ajuta la prevenirea sărăciei în rândul copiilor şi la stimularea participării lor în sistemul de educaţie.

Mai precis, potrivit prevederilor din lege, autorităţile vor reuni venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune. Prin urmare, acesta din urmă va fi compus din una sau mai multe dintre următoarele ajutoare financiare:

  • ajutorul de incluziune;
  • ajutorul pentru familia cu copii;
  • suplimentul pentru locuire.

Sursa: avocatnet.ro.