Cei care sunt mari amatori de vinuri au parte de vești neașteptate! Preţurile pentru vinurile obişnuite din Spania şi Italia scad în urma unei recolte bune în 2018, în timp ce sticlele de vin din Argentina au devenit mai ieftine datorită devalorizării monedei argentiniene, susţin analiştii de la Rabobank International, informează Bloomberg, citat de Agerpres. „Preţurile la vinurile vrac la finalul anului au început să reflecte impactul recoltei mari înregistrată în 2018 în Europa, preţurile pentru vinurile din Spania şi Italia înregistrând cele mai semnificative contracţii”, susţin analiştii de la Rabobank International, conduşi de Stephen Rannekleiv, într-un raport trimestrial. Recolta mare din 2018 „va avea un impact profund asupra tendinţelor din 2019”, se mai arată în document.
Cu toate acestea, pentru vinurile de calitate, consumatorii vor trebui să plătească mai mult. În multe cazuri, preţurile de pornire sunt în scădere, însă preţurile pentru anumite soiuri şi calităţi rezistă bine, subliniază analiştii. De asemenea, vânzările online de vinuri sunt în creştere, iar marjele pentru comercianţi sunt atractive pentru că există un mix premium mai larg decât cel disponibil în magazinele tradiţionale. Comerţul electronic poate oferi avantaje suplimentare, precum o expansiune geografică mai uşoară şi mai ieftină, susţin analiştii.
„Pe lângă comoditate, cei care cumpără vin online caută unicitate. Comerţul electronic oferă consumatorilor produse şi o experienţă pe care nu o pot găsi la magazinul din apropiere şi ei sunt pregătiţi să plătească mai mult pentru acest lucru”, se arată în raportul analiştilor de la Rabobank International.
În luna octombrie a anului trecut, Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV) a anunţat că producţia mondială de vin şi-a revenit semnificativ în 2018, în cazul României fiind vorba de o creştere de 21%, până la 5,2 milioane de hectolitri, de la 4,3 milioane hectolitri în 2017. Cu o producţie mondială prognozată la 282 de milioane de hectolitri, în creştere cu 31 de milioane de hectolitri, 2018 va fi „unul din cei mai buni ani de după 2000”, susţinea atunci OIV.
Cei trei mari producători mondiali de vin – Italia (48,5 milioane hectolitri), Franţa (46,4 milioane hectolitri) şi Spania (40,9 milioane hectolitri) – au înregistrat în 2018 producţii foarte ridicate, în linie cu cei mai buni ani din istorie în termeni de volum.