Două persoane, printre care un copil, au murit într-un atentat comis vineri în Ierusalimul de Est. Atacatorul, care a intrat cu mașina într-o mulțime de oameni aflați în staţia de autobuz, a fost eliminat.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei din Israel, în jurul orei 13:30 (11:30 GMT) ”şoferul unui vehicul s-a îndreptat în mare viteză în direcţia intersecţiei Golda Meir-Mintz la ieşirea din cartierul Ramot spre Givat Zeev şi a percutat persoane nevinovate care aşteptau în staţia de autobuz”.

Informaţiile privind persoanele decedate sunt încă neclare

În acest atac şi-a pierdut viaţa un băiat în vârstă de şase ani, a relatat agenţia de presă israeliană TPS. Agenţia APF a relatat însă că victimele sunt un tânăr de 20 de ani şi un copil de opt ani.

‘Două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte cinci au fost rănite”, dintre care două sunt în stare critică, au indicat autorităţi medicale israeliene.

Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii, a evocat în primă fază şase răniţi, dintre care doi copii ”în stare critică”. Spitalul Shaarei Tzedek din Ierusalim a precizat că un copil în vârstă de opt ani a murit din cauza rănilor suferite.

În atac au fost rănite alte cinci persoane, dintre care două sunt în stare gravă. Tragedia s-a produs la Ramot, un cartier de colonişti evrei din Ierusalimul de Est. La locul incidentului a fost trimis un elicopter pentru supravegherea intervenţiei poliţiei şi a echipelor de salvare, a arătat AFP.

Autorul atacului a fost identificat

Este vorba despre un „atentat terorist cu o maşină-berbec”, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene. El a precizat că „suspectul a fost neutralizat”.

Agenţia de presă israeliană TPS a relatat că autorul atacului a fost identificat drept Hossein Karake, ce avea cetăţenie israeliană şi locuia în cartierul Issawiya din Ierusalimul de Est. El a fost împuşcat mortal de către un inspector de poliţie aflat în afara orelor de program.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris incidentul drept un atac terorist şi a ordonat consolidarea forţelor de securitate şi operarea de arestări în rândul apropiaților suspectului. Incidentul a avut loc într-o perioadă tensionată, după un atac comis în ianuarie în care un palestinian înarmat a împuşcat şapte persoane în apropierea unei sinagogi.

Conflictul israeliano-palestinian a făcut numeroase victime

Trebuie spus, că de la începutul anului, conflictul israeliano-palestinian s-a soldat cu moartea a cel puţin 43 de palestinieni (printre care combatanţi şi civili, inclusiv minori), a opt civili israelieni (printre care doi minori) şi a unui cetăţean ucrainean, conform unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse israeliene şi palestiniene.

În urmă cu două săptămâni, un palestinian a împuşcat mortal şase israelieni şi o ucraineancă în apropierea unei sinagogi din Ierusalimul de Est. Cu o zi înainte, zece palestinieni au fost ucişi într-o operaţiune a armatei israeliene în apropierea oraşului Jenin, din nordul Cisiordaniei.