Trei atacatori sinucigaşi au vizat marţi seara diferite zone pe aeroportul internaţional Atatürk din Istanbul. Atacurile au început la ora 21:22 locală, a declarat premierul turc Binali Yildirim, adăugând că atacatorii au sosit la aeroport cu un taxi.

Ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, a confirmat că cel puţin unul dintre atacatori a avut o puşcă de asalt, care a fost folosită în atac, într-o acţiune bine coordonată.

A existat un schimb de focuri între atacatori şi poliţie în apropierea unui punct de control la terminalul de sosiri internaţionale. Unul dintre atacatori a detonat apoi încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa în interiorul terminalului lângă intrarea în clădire, în timp ce un altul s-a aruncat în aer în afara terminalului şi cel de-al treilea într-o parcare, au declarat oficiali turci.

Înregistrări video postate pe site-uri de socializare arătau un atacator în interiorul clădirii aeroportului şi pasageri panicaţi. Martori au raportat de asemenea explozii şi focuri de armă în mai multe zone din aeroport, declarând că atacurile păreau să aibă loc la două etaje diferite.

Cei trei atacatori au fost ucişi în timpul incidentului, care a provocat anularea sau amânarea a sute de zboruri. Aeroportul a fost închis mai multe ore şi a fost redeschis doar parţial. Alte curse au fost redirecţionate către alte aeroporturi.

Aeroportul Atatürk din Istanbul este unul dintre cele mai tranzitate din lume, cu 60 de milioane de pasageri pe an.

Primele indicii conduc spre gruparea jihadistă Stat Islamic, ca autor al atacului terorist de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a spus miercuri dimineaţa premierul turc, Binali Yildirim. Într-o declaraţie făcută chiar la locul tragediei, transmisă în direct de NTV şi citată de EFE, prim-ministrul turc a indicat Dáesh ca responsabil probabil al atentatului, a negat existenţa unor falii de securitate şi a arătat că atacul a fost mai grav pentru că atentatorii au avut arme automate.

"Există o ameninţare globală şi obiectivul este uciderea de oameni nevinovaţi. Lupta contra terorismului trebuie să fie asumată de toţi", a spus el.

"Este semnificativ că acest atac are loc exact când ne normalizăm relaţiile cu vecinii noştri", a arătat Yildirim, aluzie la acordul cu Israel de restabilire a relaţiilor diplomatice, semnat marţi, şi la tentativele de reconciliere cu Rusia, mai notează EFE.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un apel la "lupta comună" pe plan internaţional după triplul atentat sinucigaş care a costat viaţa a cel puţin 28 de persoane, marţi seară, la aeroportul internaţional Atatürk din Istanbul, relatează AFP.

"Sper cu tărie că atacul asupra aeroportului Atatürk va reprezenta un punct de cotitură în lupta pe care o avem de dus în comun, în frunte cu ţările occidentale, în întreaga lume împotriva organizaţiilor teroriste", a afirmat şeful statului turc într-un comunicat dat publicităţii de serviciul său de presă.

SUA au condamnat atacurile abominabile comise marţi, pe aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul, care au făcut cel puţin 36 de morţi şi au asigurat Turcia de sprijinul său, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de AFP.

"Aeroportul internaţional Ataturk, ca şi aeroportul din Bruxelles, care a fost atacat anterior în acest an, este simbolul conexiunilor internaţionale şi al legăturilor care ne unesc", a afirmat purtătorul de cuvânt al executivului american, Josh Earnest.

"Rămânem loiali în sprijinul nostru pentru Turcia, aliatul nostru şi partenerul nostru în NATO, ca şi pentru toţi prietenii şi aliaţii noştri în lume, în timp ce continuăm să înfruntăm ameninţarea terorismului", a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a estimat la rândul său că, "din nefericire, acest atac ucigător nu este decât ultimul dintr-o lungă serie de atacuri destinate să omoare şi să mutileze civili inocenţi".

Relaţiile între Ankara şi Washington s-au tensionat în ultimele luni din cauza sprijinului explicit dat de americani miliţiilor kurde din Siria. Washingtonul le consideră unul din grupurile înarmate cele mai eficiente în lupta împotriva Statului Islamic, în timp ce Turcia estimează că acestea sunt strâns legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care desfăşoară din 1984 o rebeliune ucigătoare pe teritoriul său.

Candidaţii pentru alegerile prezidenţiale americane din noiembrie au condamnat de asemenea triplul atentat-sinucigaş de la Istanbul. AGERPRES