Zona Expoziţiei, unde va începe acest proiect, a devenit cel mai fierbinte punct de pe harta imobiliară a Bucureştiului în acest an. Aici s-a anunţat construcţia a şase clădiri de birouri, 1.800 de locuinţe şi transformarea unor vechi hale expoziţionale în spaţii de închiriat.

Belgienii vor să ridice pe acest teren un complex de birouri în suprafaţă de 44.000 mp, care ar atrage o investiţie de peste 80 mil. euro, potrivit estimărilor Capital. În tranzacţia de achiziţie a terenului, Atenor a fost asistat de casa de avocatură Albota Law Firm. 

„Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt bine poziţionate în privinţa costurilor competitive cu forţa de muncă, a legislaţiei flexibile, a unei culturi organizatorice similare cu a zonei euro şi a Americii de Nord şi a unui istoric dovedit. România are în prezent peste 100.000 de angajaţi în sectorul serviciilor externalizate şi rămâne una dintre cele mai atractive ţări din regiune în atragerea de noi investiţii“, îşi justifică decizia Atenor.

Dezvoltatorul a construit până acum proiectul de birouri Hermes Business Campus de pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu din Bucureşti. Cele trei clădiri de 72.000 mp au fost complet închiriate şi întregul complex a fost scos la vânzare prin intermediul brokerilor Colliers International şi CBRE la un preţ de peste 100 mil. euro, potrivit surselor Capital.

„Suntem în continuare în discuţii cu privire la vânzarea acestor clădiri, însă nu sunt planuri pentru a încheia o tranzacţie anul acesta ţinând cont de tendinţa ascendentă a pieţei de investiţii“, precizează reprezentanţii Atenor.

Compania a mai cumpărat în vara anului trecut un teren de circa 5.000 mp la intersecţia dintre Calea Victoriei şi Bulevardul Dacia din Bucureşti. Pe acest lot se va ridica o clădire de birouri de 12.000 mp. Investitorul a depus actele pentru obţinerea autorizaţiei de construire şi pentru renovarea unei clădiri monument istoric aflată pe acest teren. Planul dezvoltatorului prevede începerea construcţiei în următoarele săptămâni.

Punctul fierbinte

 

Explozia din zona Expoziţiei, unde Atenor vrea să îşi dezvolte următorul proiect, a pornit de la terenul fabricii Compania Industrială Griviţa, amplasat în spatele Romexpo. El a fost tranzacţionat pentru prima dată în 2007 la un preţ de 72,9 mil. euro, fiind unul dintre cele mai scumpe vândute vreodată în România. Cumpărătorul, firma israeliană Rosebud Real Estate, avea planuri ambiţioase pentru acest lot, însă criza i-a condus în insolvenţă, iar terenul a fost predat ciprioţilor de la Bluehouse Capital, care au fost mandataţi să îl vândă şi să recupereze cât mai mulţi bani. Anul acesta s-a început vânzarea pe parcele a terenului de circa şase hectare, la un preţ cu 40% mai mic faţă de cel din 2007.

Dezvoltatorul Globe Trade Centre  a plătit 10,5 mil. euro pe o bucată de 1,5 hectare din fosta fabrică. Investitorul vrea să construiască aici trei clădiri de birouri în valoare de 89 mil. euro. La rândul său, Impact Developer & Contractor a cumpărat o parcelă de 2,2 hectare din acelaşi teren, pentru care a plătit 10,6 mil. euro, plus TVA. Planul companiei este să construiască pe lotul achiziţionat un asamblu rezidenţial cu 600 de apartamente.

Lotul de circa 2,3 hectare rămas nevândut a fost folosit de Bluerose, firmă controlată acum de Bluehouse, ca participaţie într-un parteneriat făcut cu Portland Trust. Pe acesta se vor construi trei clădiri de birouri.

În apropiere de acest teren se pregăteşte construcţia unui nou cartier rezidenţial. Antreprenorii maghiari Péter şi Gábor Futó, tată şi fiu, au revenit pe piaţa imobiliară din România prin intermediul companiei lor Futureal, după ce s-au retras odată cu venirea crizei. Ei au plătit recent 3,7 mil. euro pe un teren ce a aparţinut producătorului de mezeluri Medeus, aflat în insolvenţă. Fosta fabrică, aflată lângă cartierul ANL Romexpo, va fi demolată şi în locul ei se va construi un cartier cu 400 de apartamente.

De asemenea, antreprenorul ieşean Iulian Dascălu, unul dintre cei mai mari proprietari de malluri din ţară, a făcut primul pas spre Bucureşti şi a achiziţionat o serie de clădiri expoziţionale din cadrul Romexpo. Acordul cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, acţionarul majoritar al Romexpo, prevede demolarea imobilelor achiziţionate şi construirea altora noi, din care centrul expoziţional va folosi 3.000 mp ca depozite şi ateliere.

Lângă Parcul Copilului, tot în această zonă, antreprenorii Dan Şucu şi Valentin Vişoiu au anunţat că vor investi 100 mil. euro în construcţia unui ansamblu rezidenţial cu 800 de apartamente.

Cert este că zona Expoziţiei s-a transformat în ultimele luni într-un teren de luptă între investitorii imobiliari. Nume importante din piaţă au pariat deja peste 50 de milioane de euro aici.