Politologul Alex Coita s-a declarat, miercuri seară, împotriva pensiilor special uriașe, care împart România în caste de oameni normali și supraoameni, după spusele sale. Nu este normal să existe o discrepanţă atât de mare între veniturile încasate de un funcţionar de la stat şi un angajat din mediul privat, argumentează el.

”Cred că dacă începem să împărţim ţara în caste de supraoameni care câştigă pensii de 6000-7000 de euro şi oameni normali, care se expun şi ei la riscuri, pentru că îşi mănâncă ani din viaţă, nu e bine. Sigur că trebuie să fie o ierarhie, dar trebuie să existe o măsură în toate. Nu sunt de acord, cu toate astea, cu măsurile simpliste, precum cele susţinute de opoziţie. Nici cu această impozitare de 90 la sută nu sunt de acord, pentru că eu cred că trebuie să generăm o discuţie pentru a vedea unde sunt meritate aceste pensii speciale. Există şi în alte ţări sau alte sisteme la care poate ne raportăm ideea de pensii speciale. Eu cred că trebuie să identificăm măsura”, a declarat Alex Coita, în direct la Antena 3.

”Să vedem care este nivelul acceptabil pentru România, pentru că nu poţi să pui din pix o pensie de 7000 de euro. Este enorm! Trebuie să existe un audit, o comparaţie cu alte state şi o măsură. Este normal ca un om care şi-a riscat viaţa să aibă o pensie de 2000 de euro, pentru că îi asigură un trai decent, dar nu este normal ca un funcţionar să aibă o pensie de 7000 de euro, pentru că la banii ăştia poţi trăi liniştit şi în Elveţia, nu doar în România. Nu este firesc şi nu se leagă de nivelul de dezvoltare al României. Sunt proprietari de firme mici, care lucrează 18 ore pe zi şi nu ajung să aibă banii ăşti”, a continuat Coita.