Gabriela Firea este autorul falimentului RADET și pe lângă sumele imense pe care Gabriela Firea le-a risipit, mințind bucureștenii care acum îndură frigul în case că vor avea apă și căldură, prin ignorarea acestei grave probleme a sistemului de termoficare în colaps, Gabriela Firea pune în pericol locuitorii capitalei. La debutul sezonului rece, Gabriela Firea riscă să îmbolnăvească cetățenii. Mai mult decât atât, din cauza faptului că RADET generează pierderi zilnice de 2000 de tone pe oră, subsolul Bucureștiului este inundat, afectând structura de rezistență a fondului imobiliar din capitală, anunţă membrii PNL Bucureşti într-un comunicat.

În doar 50 de zile de sezon rece, apa caldă risipită prin conductele ruginite ar putea umple Casa Poporului. Aceasta este dimensiunea pierderilor în mai puțin de două luni de iarnă.

Problemele s-au acutizat odată cu anul 2016, de când au dispărut practic investițiile în înlocuirea magistralelor și țevilor rețelei de termoficare. În data de 30.06.2017 a fost votată în Consiliul General strategia de termoficare a Bucureștiului, pe care Primarul trebuia să o implementeze prin alocarea de fonduri pe acțiuni specifice, identificate în strategie. Pe lângă lucrări la rețeaua de termoficare, strategia mai prevede și reparații, retehnologizări și construcția de noi centrale termice: CET Grivița, CET Casa Presei Libere și două noi centrale în cartierele Aviației și Colentina, exact zonele care în acest sezon rece se confruntă cu cele mai mari probleme.

Din strategia de termoficare, Gabriela Firea PSD a înțeles să înființeze, în 2017, Compania Municipală Energetica, în mod ilegal și să îi aloce suma de 300 de milioane de lei. Acești bani au fost risipiți pe salarii ale angajaților companiei municipale ilegale și pe mașini de serviciu. La fel cum apa caldă este risipită în subsol, așa a reușit și administrația PSD să risipească fondurile care puteau opri falimentul RADET.

Încă o dovadă că Gabriela Firea nu a avut în mandatul său nici cea mai mică intenție să salveze RADET de la faliment o reprezintă refuzul de a elabora un proiect de atragere de fonduri europene. Pentru reabilitarea rețelei de termoficare din București, Comisia Europeană a alocat fonduri de peste 180 de milioane de euro. Pentru a accesa aceste fonduri, Gabriela Firea trebuia doar să scrie un proiect de finanțare. Corina Crețu, Comisar European la acea perioadă a înaintat repetate rugăminți către administrația capitalei pentru depunerea proiectului. În aprilie 2018, Corina Crețu trimite un ultimatum , anunțând că a prelungit termenul limită de depunere cu încă un an. Acest termen limită va expira la 31 decembrie 2019. Cu doar o lună înainte de termen, Primăria Capitalei nu are niciun proiect în acest sens și 180 de milioane de euro vor fi irosiți (atașată acestui comunicat este scrisoarea înaintată de Corina Crețu către Gabriela Firea).

În urmă cu câteva luni, Gabriela Firea dădea asigurări că bucureștenii nu vor suferi de frig. Mințea! Dovada este frigul din sutele de blocuri afectate de avarii. Pentru a încerca pe ultima sută de metri să mimeze o soluție pentru București, în noiembrie, Gabriela Firea a cerut înființarea unei noi companii, Termoenergetica.

Pentru aceasta au fost alocate, din surse bugetare neclare 642 milioane de lei. În lipsa unui plan coerent de investiții, acești bani sunt în pericol de a fi risipiți.

PNL București îi solicită Gabrielei Firea un plan de investiții pentru cele 642 de milioane de lei, precum și o situație a avariilor din ultimele 30 de zile.

Graficul alăturat surprinde relația dintre creșterea pierderilor ce se corelează perfect cu lipsa investițiilor din mandatul Gabrielei Firea!

Prin protestul spontan de astăzi, membrii PNL București, împreună cu un număr mare de cetățeni afectați direct de politica iresponsabilă a Gabrielei Firea, au tras un semnal de alarmă cu privire la situația dramatică a termoficării din București. Abandonul total în care PSD și Gabriela Firea lasă bucureștenii în plină iarnă este inadmisibil și reprezintă încă o dovadă a incapacității actualei administrații de la București de a gestiona problemele Capitalei.

“Bucureștiul este într-o situație jalnică pentru că actualului primar general îi pasă de concerte, de festivaluri – de orice altceva mai puțin de confortul oamenilor în apartamente. Suntem în situația în care am ajuns să strigăm disperați după civilizație în București unui om care ne minte în față, spunând că s-a ocupat de acest subiect” – declară Violeta Alexandru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale și Președintele PNL București.