Numărul falimentelor ar putea „exploda” în 2010-2011, în condiţiile în care doar 2% din cele 21.000 de firme care au intrat în insolvenţă anul trecut vor reuşi să depăşească „cu succes” această situaţie, potrivit datelor firmei de consultanţă de management AT Kearney.

„Numărul total de companii care au intrat în faliment în 2009 este estimat la 18.421 de firme. Cum resursele pentru consum s-au diminuat, sectoarele foarte fragmentate şi care se adresează direct consumatorilor au fost cel mai rău lovite de falimente”, se arată într-o prezentare a AT Kearney.

Retailul, primul la falimente

Potrivit datelor firmei, cele mai multe falimente s-au înregistrat în sectorul retail şi cel al vânzărilor angro şi distribuţiei, fiecare cu câte 20,5% din total. Falimentele din sectorul construcţiilor au reprezentat 12,7% din total, iar din transporturi 6,3%.

„Cu 21.000 de dosare de insolvenţă deschise în 2009 şi având în vedere că rata ieşirii cu succes din insolvenţă este estimată la 2%, numărul falimentelor ar putea explodeze în 2010-2011”, se menţionează în prezentare.

Specialiştii AT Kearney apreciază că după un an şi jumătate de criză, băncile sunt din ce în ce mai reticente în restructurarea liniilor de credit.

SURSA: Mediafax