Aşteptările experţilor financiari privind perspectivele economiei româneşti în următoarele şase luni au scăzut cu 3,5 puncte în noiembrie, la 22 de puncte, doar Croaţia având perspective mai slabe decât ale României în Europa Centrală şi de Est, potrivit unui studiu al institutului german ZEW.

În octombrie, România, cu 25,5 puncte, înregistra cele mai pesimiste perspective din Europa Centrală şi de Est.Chiar dacă România ocupă penultima poziţie în regiune, jumătate din respondenţii studiului, realizat în colaborare cu grupul financiar austriac Erste, estimează o îmbunătăţire a situaţiei economice a ţării în următoarele şase luni, potrivit unui comunicat al ZEW.

Percepţia climatului economic actual a scăzut cu 5,2 puncte la -76 puncte, cea mai precaută evaluare din Europa Centrală şi de Est.

Aşteptări negative pentru toată zona

Pentru Europa Centrală şi de Est, indicele aşteptărilor privind evoluţia economiei în următoarele şase luni a scăzut cu 20 de puncte, la 30,9 puncte, în timp ce percepţia situaţiei actuale s-a îmbunătăţit cu 8,5 puncte, la -48,1 puncte în luna noiembrie.

Indicatorul la şase luni pentru economia zonei euro a pierdut 8,3 puncte, la 48,3 puncte, în timp ce situaţia prezentă este evaluată cu -42,6 puncte, în creştere cu 0,8 puncte faţă de ocotmbrie.

Institutul ZEW a analizat mai multe state din Europa Centrală şi de Est, respectiv Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

SURSA:Mediafax