Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, luni, peste 398,69 milioane de lei de la băncile comerciale, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, plasată la licitaţie prin intermediul Băncii Naţionale a României.

Titlurile de stat au scadenţa la un an, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecată emisiunea este de şapte la sută. Nivelul mediu ponderat al ratei discount-ului a fost de 6,54 la sută.

Valoarea totală a emisiunii a fost de un miliard de lei, iar cererea totală din partea celor 12 bănci care au participat la licitaţie a fost de 1,353 miliarde lei, dar MFP a respins ofertele băncilor care au depăşit un randament de şapte la sută.

La licitaţie au depus oferte de cumpărare de titluri de stat 12 bănci – Alpha Bank România, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comercială Carpatica (BCC), Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank România, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank România şi UniCredit Ţiriac Bank.

În primele opt luni din 2010, MFP a împrumutat de pe piaţa internă peste 25 miliarde de lei, după ce, în 2009, a atras aproape 65 de miliarde de lei.

SURSA: Agerpres