"Pentru 2011, estimarea noastră este o creştere lentă, marginală, a pieţei de asigurări de viaţă. Chiar şi în situatia optimista in care economia isi revine, exista un decalaj intre revenirea economiei si cea a pietei asigurarilor de viata, de la 6 pana la 12 luni. Dincolo de asta, exista un mare risc in ceea ce priveste instabilitatea politica si alte probleme macroeconomice. Daca acestea nu vor fi rezolvate eficient, nu ne putem astepta prea curand la o revenire a economiei si, implicit, a asigurarilor", a declarat Adrian Lupescu, Chief Insurance Risk Officer, ING Asigurări de Viaţă.

Potrivit directorului general Maxygo, Alexandru Apostol, evoluţia pieţei de asigurări de viaţă este mult influenţată de spectrul politic şi cel economic. Atâta timp cât cei doi factori sunt ostili nu se pot înregistra creşteri. "Legislaţia confuză şi mediul economic ostil nu pot genera creşteri. Atâta timp cât şomajul creşte, veniturile populaţiei scad, clienţii nu sunt eligibili pentru a achiziţiona astfel de produse, cu toate ca şi-ar dori şi înteleg utilitatea acestora", a declarat Alexandru Apostol.

Preşedintele directoratului BCR Asigurări de Viaţă, Florina Viziteanu consideră că singurul beneficiu pe care criza l-a avut asupra segmentului asigurărilor de viaţă a fost acela al creşterii calităţii clientului. Potrivit acesteia, clienţii au devenit mai conştienţi de nevoia de protecţie şi economisire.

"Anul acesta estimăm o crestere de 4% pentru piaţă, dar sunt anumiţi parametri care pot veni ca şi plusuri sau minusuri. Avem jucători noi în piaţă, companiile s-au adaptat noilor condiţii, s-au perfecţionat şi, după un an 2010 pe creştere, nu avem cum să asistăm la o scădere în 2011, în condiţiile în care anul trecut a adus o îmbunătăţire majoră a ratei lapsărilor, revenirea clienţilor şi, deci, o conştientizare a nevoii de protecţie şi economisire", a declarat Florina Viziteanu.
Cosmin Zaharia, redactor Strategic Insurance Broker