Întârzierile de decontare ale asiguratorilor către service-urile auto cumulează în prezent circa 300 de milioane de euro, cu o medie de 100.000 de euro pe societate, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), Vasile Ion.

„Întârzierile cu plăţile pentru decontarea serviciilor de reparaţie efectuate pe baza poliţelor de asigurare RCA şi Casco sunt de circa 100.000 de euro per societate, iar în România sunt autorizate 3.000 de service-uri auto. În aceste condiţii, firmele din branşă sunt obligate să se împrumute la bănci pentru a acoperi costurile reparaţiilor”, a afirmat reprezentantul asociaţiei.

El a afirmat că 80% din societăţile de asigurări întârzie decontul reparaţiilor peste limita legală de 15 zile.

„Dacă acum doi ani plata decontului se efectua până în 20 de zile, în prezent, media de achitare este de 60 de zile”, a adăugat Ion.

El a subliniat că în legislaţia specifică nu există sancţiuni care să penalizeze întârzierile de plată.

Reprezentanţii asociaţiei profesionale s-au arătat nemultumiţi şi de tarifele la poliţele de răspundere civilă auto (RCA).

„Valoarea RCA a crescut în ultimii cinci ani cu 445%”, a afirmat preşedintele organizaţiei.

ASSAI va organiza, luni, un miting de protest în faţa sediului central al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), acuzând autoritatea de supraveghere de creşterea „abuzivă a tarifelor la poliţele RCA”. După pichetarea sediului Comisiei, protestatarii vor protesta în Piaţa Constituţiei.

Pe de altă parte, reprezentanţii CSA au menţionat că tarifele poliţelor de răspundere civilă auto sunt stabilite exclusiv de către asigurători, în baza liberei concurenţe, şi notificate ulterior Comisiei.

Totodată, CSA a a rătat că nu are competenţa legală de a interveni în litigiile comerciale apărute între unităţile de reparaţii auto şi asigurători, rolul instituţiei fiind punerea în aplicare a legislaţiei din domeniu şi protejarea asiguraţilor.

SURSA: Mediafax