Ceea ce la prima vedere pare o gluma este un lucru cit se poate de serios si de grav. La un an de la publicarea i Monitorul Oficial a noii legi a asigurarilor, Parlamentul n-a reusit nici acum sa numeasca membrii autoritatii de supraveghere a pietei asigurarilor.
Efectele tergiversarii pot fi incalculabile dar, i ciuda semnalelor de alarma trase de presa, nimic nu s-a schimbat. Fara CSA, si deci fara Normele de aplicare pe care Comisia ar fi trebuit sa le elaboreze, Legea nr. 32/2000 nu este functionala. in al doilea rind, conform articolului 44(1) din aceeasi lege, asiguratorii sau brokerii de asigurare iregistrati la data aparitiei acesteia (10 aprilie 2000) sunt autorizati sa-si desfasoare activitatea pentru doar ica 12 luni. Cum perioada expira i curind, iar i lipsa CSA nu are cine sa faca reautorizarea companiilor de asigurari, din 10 aprilie 2001, acestea nu au decit varianta continuarii ilegale a activitatii sau pe cea a ichiderii portilor.
in mod normal, orice contract de asigurare icheiat dupa aceasta data este nul, fiind icheiat de o societate fara aviz de functionare. Actualul Oficiu de Supraveghere (OSAAR) nu poate i nici un caz rezolva problema, atributiile acestuia fiind limitate la un singur articol din lege (art. 5, mai putin litera j). Mai mult decit atit, conform opiniei juristilor, OSAAR functioneaza la rindul sau ilegal, fiind un organism ifiintat printr-un act (Legea nr. 47/1991) abrogat itre timp, o data cu aparitia noii Legi nr. 32/2000. Ordonanta nr. 116/2000, prin care ii sunt isusite OSAAR o parte din atributiile CSA este considerata, la rindul ei, i afara legii, pentru simplul motiv ca o lege organica nu poate fi modificata printr-o ordonanta de urgenta. Pentru a evita colapsul pietei, singura solutie ramine numirea cit mai rapida a membrilor Comisiei de Supraveghere a asigurarilor. Orice alta varianta (suplimentarea atributiilor OSAAR, de pilda) nu poate fi decit neavenita i contextul amintit.     

Art. 44, pct. 1
„Asiguratorul sau brokerul de asigurare care la data intrarii i vigoare a prezentei legi era autorizat sa desfasoare activitati i domeniul asigurarilor, i conditiile legislatiei abrogate prin aceasta lege, este autorizat sa-si continue activitatea pentru urmatoarele 12 luni, termen i care se va conforma reglementarilor prezentei legi”.