Asigurare anuală pentru câini. Sunt vizate 16 rase de câini periculoși

Asigurare anuală pentru câini. Persoanele care dețin câini considerați periculoși sunt obligate de lege să își înregistreze animalele la autoritățile competente. În plus, acestea sunt obligate să achite anual o poliță de asigurare. În caz contrar, sunt expuse riscului de a primi sancțiuni financiare substanțiale.

Costul unei astfel de polițe poate ajunge chiar și la suma de două mii de euro pe an.

Există un total de 16 rase de câini considerate periculoase sau foarte periculoase conform legislației. Printre aceste rase se regăsesc pitbull, rottweiler, bull terrier, ciobănesc caucazian, dog argentinian și cane corso.

Câinii agresivi sunt aceia care manifestă comportamente de atac sau mușcare asupra unei alte persoane fără provocare.

Între aceștia se numără și câini care sunt parte din echipajele de poliție, Jandarmerie sau alte forțe militare. Chiar și în timpul îndeplinirii unei misiuni, acești câini pot să rănească sau să atace pe altcineva.

Proprietarii acestor câini trebuie să fie conștienți că nu le este permis să intre cu animalele lor în localuri publice, mijloace de transport în comun sau în alte spații publice.

Stăpânii trebuie să fie conștienți de necesitatea de a-și marca locuința sau grădina cu un semn de avertisment, indicând „Câine Periculos”. În anumite situații, este nevoie de marcajul „Câine Agresiv”.

În ceea ce privește legislația, câinii considerați periculoși în anumite jurisdicții includ câinii din următoarele rase, grupate în două categorii:

Categoria I: Câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracteristicile lor morfologice cu câinii din tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor.

Categoria a II-a: Câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso, Mastiff și metișii lor.

pitbull-caine periculos
Atenţie la câinii periculoşi / SURSA FOTO: Dreamstime

Câinii periculoși trebuie să fie înregistrați la Poliție

Totodată, acești proprietari sunt obligați să își înregistreze câinii la Poliție. În plus, ei trebuie să furnizeze, printre alte documente, și o poliță de asigurare de răspundere civilă.

Ea este similară cu asigurarea RCA pentru mașină și oferă proprietarului protecție în situația în care câinele său cauzează daune altor persoane sau altor patrupede.

Asigurarea poate fi achiziționată în funcție de anumite limite de răspundere. Proprietarii pot scoate din buzunar sume cuprinse între 2.000 și 100.000 de euro.

De exemplu, în fiecare an, proprietarul trebuie să achite o sumă specifică pentru a putea beneficia de aceste asigurări.

De exemplu, în fiecare an, este necesar ca proprietarul să efectueze o plată anuală pentru a fi eligibil pentru aceste asigurări.

Pentru a beneficia de o acoperire de 50.000 de euro, proprietarul trebuie să plătească 970 de euro pe an pentru asigurarea câinelui. În schimb, pentru o acoperire de 5.000 de euro, costul este de 100 de euro pe an.

Prețul asigurării variază în funcție de preferințele și sumele pe care proprietarul decide să le asigure. Încălcarea acestor reguli poate duce la impunerea unor amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei pentru stăpânii câinilor.