Instituţia precizează că, în cazul autocamioanelor de peste 16 tone, prima medie RCA a scăzut în martie cu 3% faţă de februarie, până la 8.095 de lei, ajustarea fiind de minus 4% pe segmentul deţinătorilor persoane juridice. De asemenea, prima medie pentru autoutilitare cu masa de până la 3,5 tone s-a redus cu 2%. 

Potrivit raportărilor transmise de societăţile de asigurare în cadrul procesului de monitorizare a evoluţiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, în martie au fost încheiate peste 26.260 de poliţe pe 12 luni pentru autoutilitare şi autocamioane, cu 67% mai mult decât în iunie 2015, respectiv cu 19% mai mult decât în februarie 2016. Luna martie marchează astfel consolidarea unui fenomen de temperare şi, pe anumite segmente, de corecţie a majorărilor de prime înregistrate pe fondul reaşezării pieţei RCA din ultimele luni. 

Pentru vehiculele destinate transportului de persoane, prima medie RCA aferentă poliţelor pe 12 luni a scăzut în martie cu 41% faţă de februarie pe segmentul cuprins între 18 şi 40 de locuri şi având ca deţinători persoane fizice, respectiv cu 11% pe segmentul microbuzelor cu până la 18 locuri deţinute tot de persoane fizice. 

Per ansamblul categoriei mijloacelor de transport de persoane, prima medie RCA a urcat în martie cu 5% faţă de februarie, până la 4.848 de lei, pe fondul creşterii cu 5% a tarifelor pentru grupa 18-40 locuri. De asemenea, au continuat să crească tarifele pentru vehiculele în leasing, cu până 18-19%. 

ASF menţionează că numărul poliţelor din această categorie a urcat cu peste 4% faţă de iunie 2015, respectiv cu 31% faţă de februarie 2016. Dinamica numărului de contracte încheiate atât pentru autoutilitare/autocamioane, cât şi pentru vehicule destinate transportului de persoane, indică faptul că piaţa RCA nu este în niciun caz blocată, iar mecanismele de reglare a tarifelor funcţionează. 

Analizând numai evoluţia tarifelor RCA pentru vehiculele încadrate în clasa de bonus B0, raportările asigurătorilor arată că prima medie a scăzut în martie cu 1% faţă de februarie, în cazul categoriei autoutilitare/autocamioane, pe fondul unei reduceri de 6% pe segmentul de masă maximă cuprinsă între 3,5 şi 7,5 tone, respectiv de 3% pe segmentul de masă maximă între 7,5 şi 16 tone. În cazul autocamioanelor de peste 16 tone prima medie a crescut în martie cu 4% comparativ cu februarie. La categoria autoutilitare/autocamioane au fost încheiate în luna martie 3.668 de contracte în clasa de bonus B0, cu peste 60% mai mult decât în iunie 2015. 

"ASF continuă monitorizarea atentă a evoluţiei primelor RCA, urmărind aplicarea justă a regulilor care guvernează modul de calcul al tarifelor", se mai spune în comunicat. 

AGERPRES