"ASF recunoaşte dreptul oricărui cetăţean al României de a avea opareri personale ", ne informează un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară. ASF încearcă să răspundă acuzaţiilor preşedintelui Băsescu în ceea ce priveşte incompetenţa şi conexiunile politice ale membrilor săi.

Reprezentaţii autorităţii precizează că termenul de "cloacă" utilizat de preşedinte este "inacceptabil" şi pune afirmaţiile şefului statului în legătură cu recentă decizie de a declanşa procedura de redresare financiară la Astra Asigurări. Într-o analiză semantică a discursului preşedintelui, ASF identifică asemănări cu mesajele transmise de fosta conducere Astra.

Autoritatea se vede victima unui "atac fără precedent asupra unei întregi instituţii de supraveghere a statului" şi sugerează că lucrat sub presiune în toată perioada de 1 an de la înfiinţare până în prezent.  În finalul comunicatului de presă, ASF subliniază că şi alţi foşti şefi din autorităţile de supraveghere au fost numiţi politic şi că, mai mult, aceştia din urmă, au avut salarii mult mai mari decât actuală conducere ASF.

Autoritatea face trimitere la fostul preşedinte CSA, Constantin Buzoianu, care ar fi încasat în două luni peste 100.000 de euro faţă de doar 72.000 de euro cât a încasat în noiembrie şi decembrie 2013 dan radu Ruşanu, preşedintele ASF.  Anterior, conducerea ASF adusese acuze şi fostului preşedinte CSA, Daniel Tudor, despre care a afirmat că a protejat compania Astra deşi Tudor este cel care a declanşat controale ample la respectivă companie.

Băsescu: ASF – o cloacă; cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), unde, în opinia sa, este 'o cloacă'.

'Cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF. ASF este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă. Fie că vorbim de Radu Ruşanu, de Daniel Dăianu, de Ursache, de soţia domnului Chiţoiu, de Dan Mircea Popescu, de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru, toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF', a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Salariile de la ASF nu au fost reduse cu 50%. Daniel Tudor: "Salariul preşedintelui ASF este identic cu salariul fostului preşedinte CSA"

"Salariile membrilor executivi ai consiliului ASF sunt identice cu cele ale membrilor consiliului CSA. La fel, salariul preşedintelui ASF este identic cu salariul fostului preşedinte CSA", a declarat fostul vicepreşedinte al ASF, Daniel Tudor.

Afirmaţia vine ca reacţie la declaraţia de ieri a preşedintelui ASF, Dan Radu Ruşanu, care a  precizat că salariile conducerii ASF au fost în 2013 la jumătate faţă de salariile fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) în 2012.

Cele mai mari venituri brute la ASF: Dan Radu Rușanu a câștigat peste 72.000 de euro în ultimele două luni din 2013

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, fostul liberal Dan Radu Rusanu, este cel mai bine platit angajat al ASF, el obtinand numai in ultimele doua luni ale anului 2013 un venit brut total in valoare de 72.094 de euro, potrivit unor informatii obtinute de Hotnews.ro. Urmatorul in acest clasament este prim-vicepresedintele institutiei, Daniel Daianu, cu un venit brut de 68.043 de euro in noiembrie si decembrie 2013.

  • ASF: Venituri de natura salariala suplimentate cu prima de vacanta si de sfarsit de an

Veniturile brute de la Autoritatea de Supraveghere Financiara – institutie a statului roman care se ocupa cu reglementarea pietei de capital – includ salarii si prime lunare.

La solicitarea HotNews.ro, ASF a precizat ca sumele prezentate de HotNews.ro pentru lunile noiembrie si decembrie reprezinta "in unele cazuri veniturile de natura salariala" care "au fost suplimentate cu prima de vacanta acordata o data pe an si prima de sfarsit de an, conform contractului de munca".

"Astfel de prime, repetam, sunt acordate conform contractului de munca la nivelul ASF si sunt uzuale in practica industriei financiare. Dupa verificarile punctuale pentru fiecare salariat in parte, ASF va raspunde solicitarii dumneavoastra pana marti, 18 februarie 2014", se arata in raspunsul transmis HotNews.ro.

Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, a castigat 37.315 euro brut in luna noiembrie si 34.779 de euro brut in decembrie. Rusanu a fost membru PNL si a cerut sa fie suspendat din partid dupa ce a fost investit de Parlament la sefia ASF. El a demisionat atunci si din functia de deputat, functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara fiind incompatibila cu cea de parlamentar sau de membru al unui partid politic.

Prim-vicepresedintele ASF, Daniel Daianu, a castigat 17.096 de euro brut in noiembrie si 50.946 de euro brut in decembrie 2013.

Pe lista celor mai bine platiti angajati ai ASF apar si sotii, foste sotii sau copiii unor politicieni importanti.

Laura Elena Chitoiu, sotia ministrului demisionar al Finantelor, Daniel Chitoiu, a obtinut un venit brut de 19.059 euro in ultimele doua luni ale anului 2013 (11.767 euro in noiembrie si 7.292 euro in decembrie). Laura Chitoiu este urmarita penal intr-un dosar in care este acuzata ca ar fi ajutat in mod ilegal o persoana sa obtina un aviz de la ASF pentru a ocupa o functie de conducere intr-o societate de asigurari.

Si fosta sotie a presedintelui Camerei Deputatilor, Grigoreta Cristina Zgonea, este una dintre cele mai bine platite angajate ale ASF: 16.700 de euro in total in doua luni (4.922 euro in noiembrie si 11.778 euro in decembrie 2013).

Aura Gabriela Socol, sotia lui Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, a incasat 16.067 euro (4.922 in noiembrie si 11.144 euro in decembrie).

Iuliana Luiza Scutaru, sotia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputatilor, a incasat in total 15.356 euro in doua luni (9.456 in noiembrie si 5.900 in decembrie). 

Razvan Wlassopol este sotul primarului Craiovei, Lia Olguta Vasilescu. El a obtinut de la ASF un venit brut de 11.556 euro in cele doua luni (5.133 euro in noiembrie si 6.422 euro in decembrie).

Peste 10 mii de euro a ridicat de la ASF in doua luni si Remus Catalin Campeanu, fiul ministrului Muncii, Mariana Campeanu (PNL). Remus Catalin Campeanu a castigat in total 10.822 euro brut in doua luni (cate 5.411 euro atat in noiembrie, cat si in decembrie 2013).

Daniela Motreanu, sotia deputatului PNL Dan Motreanu, a obtinut un venit brut de 13.178 euro in doua luni (8.256 euro in noiembrie si 4.922 euro in decembrie).

De asemenea, Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Gabriel Oprea (UNPR), a incasat un venit brut de 9.844 euro in dou luni (cate 4.922 euro in noiembrie si decembrie).

Te-ar putea interesa și: