Aruncați acest îndulcitor! Eritritolul, asociat cu atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale

Aruncați acest îndulcitor! Un studiu despre Eritritol a fost derulat de către Dr. Stanley Hazen. Acesta este director al Centrului pentru diagnostic și prevenire cardiovasculară din cadrul Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

El spune că Eritritolul poate fi găsit pe piață ca atare, sau ca ingredient alături de îndulcitori naturali (stevia, keto). Sub orice formă, el este asociat cu formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, atac de cord și deces.

Stanley Hazen, principalul autor al studiului, susține că „gradul de risc nu a fost modest”. Potrivit lui, acest îndulcitor este mai periculos pentru cei care suferă de boli de inimă, dar și de diabet. Totodată, și pentru cei care au factori de risc pentru aceste boli. Riscul s-a dovedit a fi mai mare pentru persoanele care aveau niveluri mai ridicate de eritritol în sânge. Studiul a fost publicat la 27 februarie în revista Nature Medicine.

„Dacă nivelul de eritritol din sânge era în primii 25% în comparație cu ultimii 25%, exista un risc de aproximativ două ori mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral. (…) Este la egalitate cu cei mai puternici factori de risc cardiac, cum ar fi diabetul”, a declarat Hazen.

Cercetările pe animale susțin aceste concluzii

Studiile suplimentare efectuate în laborator și pe animale, descrise în această lucrare, sugerează că eritritolul pare să aibă efectul de a crește coagularea trombocitelor din sânge. Aceste cheaguri sanguine pot deveni mobile și să migreze către inimă, provocând un atac de cord, sau către creier, generând un accident vascular cerebral.

„Acest lucru sună cu siguranță ca un semnal de alarmă. (…) Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului. (…) În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări, dar din abundență de precauție, ar putea avea sens să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră pentru moment”, a precizat, la rândul său, Dr. Andrew Freeman, director al departamentului de prevenție cardiovasculară și wellness de la National Jewish Health, din Denver.

Studiul a provocat o reacție și din partea Calorie Control Council. Instituția a făcut o declarație, publicată de CNN, în care susține că descoperirile studiului sunt contrare cercetărilor anterioare.

„Rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetare științifică care arată că îndulcitorii cu conținut redus de calorii, precum eritritolul, sunt siguri, așa cum reiese din permisiunile de reglementare la nivel mondial pentru utilizarea lor în alimente și băuturi. (…) nu ar trebui să fie extrapolate la populația generală, deoarece participanții la intervenție prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare”, susține Robert Rankin, reprezentant al consiliului.

Precum sorbitolul și xilitolul, eritritolul este un exemplu de alcool de zahăr, adică un tip de carbohidrat găsit în mod natural în diverse fructe și legume.

Eritritolul se caracterizează prin faptul că are aproximativ 70% din puterea de îndulcire a zahărului, dar, în ciuda acestui fapt, este considerat să aibă un conținut caloric aproape nul, conform experților. Acest lucru îl face foarte popular în rândul consumatorilor.