Armistițiu în Israel și Fâșia Gaza. Atât Israelul, cât și mișcările islamiste au comunicat oficial încetarea focului.

Egiptul a avut o intervenție între părțile aflate în conflict, medierea venită de la Cairo arătând în acest moment ca un succes.

Armistițiu în Israel și Fâșia Gaza. Acordul a intrat joi seară  în vigoare

Mişcările islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic confirmă acordul de încetare a focului în Gaza, relatează joi AFP.

Cabinetul de securitate israelian a aprobat joi o încetare unilaterală a focului cu Hamas în Gaza, potrivit media israeliene relatează sursa citată.

Încetarea focului are la bază o propunere a Egiptului, care a promis că militanţii din Fâşia Gaza vor înceta să mai lanseze rachete dacă Israelul ar recurge la o încetarea focului.

Acordul de încetare a focului va intra în vigoare vineri la 02.00 (23.00 GMT joi).

Forţele israeliene şi militanţii din Fâşia Gaza au început să lanseze rachete în urmă cu aproape două săptămâni, după zile de tensiuni cu privire la restricţiile din Ierusalim, accesul la locurile sfinte şi evacuarea familiilor palestiniene din casele din oraş.

Hamas anticipase deja încetarea focului

Un număr de 232 de palestineni, printre care combatanţi Hamas, şi 12 israelieni şi-au pierdut viaţa de la începutul actualului conflict din Fâşia Gaza şi sudul Israelului, pe 10 mai.

Cinci palestinieni au decedat joi din cauza loviturilor aeriene israeliene în Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această enclavă aflată sub controlul Hamas.

Un înalt oficial al Hamas a declarat miercuri că se aşteaptă ca Israelul şi militanţii din Gaza să ajungă la o încetare a focului “într-o zi sau două”, armistiţiu care să pună capăt celor deja zece zile de violenţă transfrontalieră.

Intervenția lui Joe Biden

“Cred că eforturile în curs privind încetarea focului vor avea succes”, a declarat Moussa Abu Marzouk, înalt oficial al Hamas, într-un interviu acordat televiziunii libaneze al-Mayadeen.

Preşedintele american Joe Biden l-a îndemnat miercuri pe premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu la o ”dezescaladare semnificativă”, după zece zile de confruntări armate sângeroase între israelieni şi palestinieni.

Este cea mai puternică presiune a Statelor Unite asupra aliatului lor israelian de la începutul violenţelor.

Biden i-a cerut lui Netanyahu, într-o convorbire la telefon, să avanseze pe ”calea către un armistiţiu”, anunţă Casa Albă.