Trupele ruse ar putea fi direcționate către Kiev pentru a atinge obiectivele a ceea ce Moscova denumește ‘operațiune militară specială’. Asta pentru că amenințarea la adresa existenței Rusiei provine din capitala ucraineană.

Declarația a fost făcută de fostul președinte rus Dmitri Medvedev. El a fost citat de agenția rusă de presă de stat TASS și publicația The Moscow Times.

Armata rusă ar putea să ajungă la Kiev

Potrivit actualului vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, armata rusă ar putea să ajungă la Kiev, având în vedere amenințarea care provine din această direcție.

Într-un interviu acordat presei ruse, Medvedev a afirmat:

„Unde ne vom opri? Nu știu. Cred că mai avem de muncit mult și serios. Va fi asta la Kiev? Da, probabil ar trebui să fie Kiev. Dacă nu acum, atunci după ceva timp, poate într-o altă fază a evoluției acestui conflict.”

Kiev, capitala Ucrainei
Kiev/SURSA FOTO: Dreamstime

Capitala Ucrainei, considerată un oraș rusesc, condus acum de SUA

Referindu-se la Kiev, el a afirmat că acesta este un „oraș rusesc, care acum este controlat de o brigadă internațională de opozanți ai Rusiei, condusă de SUA”. Potrivit lui Medvedev, amenințarea la adresa existenței Rusiei provine de aici, conform RIA Novosti.

Medvedev a menționat, de asemenea, că Odesa este un oraș rusesc. Despre acesta a spus că întoarcerea sa „acasă” este așteptată cu nerăbdare de Rusia.

Anterior, Vladimir Putin a făcut declarații similare, afirmând că rușii și ucrainenii sunt „în principiu un singur popor”.

Rușii s-au apropiat periculos

După declanșarea războiului, armata rusă s-a apropiat de Kiev și a dus lupte la periferia orașului. Ministerul rus al Apărării a raportat că armata a blocat capitala Ucrainei dinspre vest și Cernigov. Cu toate acestea, în aprilie același an, Rusia a anunțat retragerea trupelor sale din jurul Kievului.

Președintele rus Vladimir Putin a susținut că trupele ruse s-au retras de la Kiev pentru că partenerii occidentali „au cerut” acest lucru pentru a se crea condiții în vederea încheierii unui acord de pace, care a fost discutat atunci la Istanbul. Dar imediat după aceea, Kievul a renunțat la acorduri din cauza presiunii Occidentului, a afirmat Putin, citat de The Moscow Times.

Medvedev a reluat teza lui Vladimir Putin

În interviul acordat joi, Medvedev a reluat teza lui Vladimir Putin că rușii și ucrainenii sunt o singură națiune. El a spus că guvernul ucrainean, pe care Moscova îl numește „regimul de la Kiev”, „trebuie să cadă”.

„În general, rușii și ucrainenii sunt un singur popor. Aceasta nu sunt două popoare frățești. Despre aceasta a început să se vorbească abia în secolul al XX-lea, după prăbușirea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Este vorba de un singur popor”, a insistat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, citat de TASS.

„Toți oficialii ucraineni sunt niște marionete care nu au nici conștiință, nici teamă pentru viitorul țării lor, iar toate deciziile sunt luate în străinătate și la sediul NATO”, a adăugat Medvedev.

În cadrul acestui interviu, fostul președinte rus a mai spus că negocierile cu Ucraina vor deveni posibile atunci când regimul de la Kiev se va schimba, notează TASS.

„Problema nu este el (președintele ucrainean Volodimir Zelenski – n.r.). Problema este că elitele care conduc acum la Kiev trebuie să plece. Unii de bunăvoie, alții cu forța!”, a susținut Medvedev, afirmând că după aceea „ar trebui să apară oameni complet diferiți care să fie conștienți de responsabilitatea lor pentru viitorul oamenilor care locuiesc în această entitate complexă, care încă mai există, numită ‘Ucraina'”.

Actuala conducere ucraineană nu dorește să se așeze la masa negocierilor pentru că înțelege bine ce viitor o așteaptă, a afirmat de asemenea Medvedev.