Vladimir Putin a dat ordinul! În timpul unei discuții cu ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu, transmisă de mass-media rusă, președintele rus a afirmat că noul comandant-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a ordonat retragerea trupelor sale din Avdiivka doar după ce acestea au început să „fugă în dezordine”.

Astfel, a lăsat în urmă soldați răniți. Acum, aceștia sunt luați prizonieri.

Vladimir Putin cere continuarea asaltului, după Avdiivka. 6 soldați ucraineni răniți ar fi fost uciși de Armata Rusă

Liderul de la Kremlin a asigurat că aceștia vor fi tratați de Rusia în conformitate strictă cu convențiile internaționale și în condiții demne.

Cu toate acestea, Ucraina a solicitat anterior Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) și ONU să investigheze ca posibilă crimă de război o presupusă execuție a șase soldați ucraineni răniți. Aceștia ar fi fost uciși de trupele ruse în timp ce negociau predarea.

„În ce priveşte situaţia generală la Avdiivka, este un succes absolut. Vă felicit. Trebuie continuat!”, i-a spus Putin ministrului Şoigu.

„Dar înaintarea trebuie să fie bine pregătită, susţinută cu arme, echipamente de luptă şi muniţii”, a adăugat preşedintele rus.

Pe de altă parte, Serghei Șoigu a afirmat că trupele ruse au reușit să elimine capul de pod creat de armata ucraineană în octombrie anul precedent pe malul stâng al fluviului Nipru, în satul Krînki din regiunea Herson, de-a lungul frontului din sudul Ucrainei. Această informație a fost respinsă de către Kiev.

Serghei Șoigu
Serghei Șoigu / SURSA FOTO: Dreamstime

Armata rusă și-a consolidat pozițiile pe frontul din Donețk

Miercuri, Ministerul rus al Apărării a transmis că armata sa și-a consolidat pozițiile pe tot frontul din Donețk, regiunea de est a Ucrainei, și a ocupat „poziții mai favorabile” în zona Avdiivka. Aceasta este situată în apropierea orașului Donețk, care este capitala regiunii cu același nume.

„Pe frontul din Doneţk, unităţi ale Grupului militar Sud şi-au îmbunătăţit poziţiile pe linia frontului” şi au atacat trei brigăzi ucrainene în localităţile Belohirivka, Kleşcivka şi Razdolivka, a precizat comandamentul rus în raportul zilnic.

De asemenea, în sectorul Avdiivka, un important bastion ucrainean cucerit în weekend, militarii Grupului Centru au ocupat „poziții mai avantajoase”. Astfel, au „hărțuit” patru brigăzi ucrainene în localitățile Rozivka și Vodiane. Ambele sunt situate în regiunea Donețk.

Potrivit Ministerului Apărării, armata rusă ar fi provocat 875 de victime în rândul forțelor ucrainene de-a lungul frontului din Donețk. Aceasta ar fi distrus tancuri, vehicule blindate, artilerie și echipamente ale inamicului.