Gabrielius Landsbergis avertizează. Rusia ar putea ataca NATO

Gabrielius Landsbergis este ministrul lituanian al Afacerilor Externe. Recent, el a emis o avertizare cu privire la posibilitatea ca Rusia să desfășoare un atac surpriză împotriva statelor membre NATO. Acesta a solicitat continuarea sprijinului Occidentului prin furnizarea de arme Ucrainei.

Potrivit lui Landsbergis, Rusia are capacitatea de a mobiliza încă 400.000 de soldați. Mai mult, rușii continuă să producă tancuri și arme noi. Ministrul lituanian sugerează că avem de-a face cu un vecin extrem de agresiv. El sugerează că Rusia pare să își propună să provoace NATO.

„Cea mai mare problemă este că nu știm cât timp ne-a mai rămas. Sperăm ca Ucraina să oprească Rusia departe [de nucleul european], la mii de kilometri de Germania sau Lituania.

Cu toate acestea, realitatea este că Rusia poate aduna încă 400.000 de soldați. Produc tancuri noi și arme noi. Avem un vecin foarte agresiv care intenționează să sfideze NATO. Trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”, a explicat ministrul de Externe al Lituaniei pentru ZDF.

Landsbergis a atras atenția că Occidentul nu trebuie să se lase surprins de un eveniment similar cu Pearl Harbor. El susține că siguranța statelor NATO este interconectată. Potrivit lui, NATO nu poate aștepta până când Rusia va ataca fiecare stat european.

„Nu putem aștepta până când Rusia va ataca efectiv fiecare țară europeană din sud, nord, est și vest.

Rusia poate face acest lucru. Securitatea noastră este interconectată – dacă Lituania este în pericol, la fel sunt și alte părți ale Europei.

Trebuie să fim uniți pentru a ne apăra”, a adăugat Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis (SURSA FOTO: Twitter)

Gabrielius Landsbergis cere continuarea sprijinului către Ucraina

El a făcut un apel către Occident să continue să ofere asistență militară Ucrainei și a solicitat în mod special Germaniei să furnizeze rachete de croazieră Taurus, cu o rază lungă de acțiune.

„Ucraina are nevoie de Taurus din motive strategice pentru a obține un avantaj față de Rusia. Germania are cu siguranță echipamente incredibile pe care le-ar putea furniza Ucrainei”, a precizat el.

Conform Serviciului Estonian de Informații Externe, Rusia este în etapele pregătirii pentru o posibilă confruntare militară cu Occidentul în deceniul următor.

În ultimele săptămâni, mai multe țări europene membre NATO au emis avertismente cu privire la posibilitatea unei agresiuni rusești în perioada următoare.

În luna ianuarie, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a exprimat opinia că Alianța ar trebui să fie pregătită pentru posibilitatea unui atac al Rusiei asupra unei țări NATO în următorii 5-8 ani.