Vladimir Putin este împotriva dezvoltării de arme nucleare spațiale

Într-o declarație emisă marți, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat clar opoziția față de dezvoltarea armelor nucleare în spațiu.

Totodată, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a respins cu fermitate orice planuri ale Rusiei în această direcție.

Aceste afirmații vin ca răspuns la acuzațiile recente ale Washingtonului. SUA susțin că Moscova ar avea în desfășurare un program de dezvoltare a unei arme anti-satelit.

„Poziţia noastră este clară şi transparentă: am fost întotdeauna şi suntem împotriva desfăşurării de arme nucleare în spaţiu. (…)

Noi îndemnăm nu doar la respectarea tuturor acordurilor existente în acest domeniu, dar am oferit de mai multe ori să consolidăm colaborarea”, a spus Putin, rezumând atât opinia sa, cât și pe cea a ministrului Şoigu.

Președintele rus a subliniat că activitățile spațiale ale Rusiei sunt similare cu cele ale altor națiuni, inclusiv cu cele ale Statele Unite ale Americii.

Ministrul Şoigu a reiterat faptul că Rusia nu are planuri de a desfășura arme nucleare în spațiu.

„În primul rând, nu există astfel de planuri – arme nucleare în spaţiu. În al doilea rând, Statele Unite ştiu că acestea nu există”, a explicat ministrul rus al Apărării.

El a subliniat din nou perspectiva Moscovei. Potrivit acesteia, rapoartele venite din SUA care susțin că Rusia plănuiește să dezvolte arme nucleare în spațiu sunt menite să-i convingă pe congresmenii americani să aprobe alocarea unor noi fonduri pentru Ucraina.

Potrivit ministrului rus, totul ar face parte dintr-o strategie a Washingtonului de a impune Rusiei o înfrângere strategică.

Ministrul Şoigu a adăugat că o altă intenție a acestor rapoarte este să încurajeze Moscova să revină la dialogul cu Washingtonul în ceea ce privește stabilitatea strategică.

Cu un an în urmă, Putin a cerut suspendarea respectării de către Rusia a Tratatului Noul START, invocând furnizarea de către Statele Unite a armamentului cu rază lungă de acțiune către Ucraina, care a fost deja utilizat împotriva bazelor strategice rusești.

Serghei Șoigu
Serghei Șoigu / SURSA FOTO: Dreamstime

Acuzațiile au pornit de la congresmanul republican Michael Turner

Răspunsurile lui Putin și Șoigu survin în contextul unei declarații enigmatice făcute miercurea trecută de către congresmanul republican Michael Turner. El este președintele Comitetului de Informații din Camera Reprezentanților a SUA.

Turner a anunțat o nouă amenințare considerabilă pentru securitatea națională a SUA.

Fără să ofere detalii specifice, el a solicitat președintelui democrat Joe Biden să declasifice informații referitoare la această temă.

Într-o declarație ulterioară, Casa Albă a confirmat că Rusia dezvoltă o „capabilitate anti-satelit”. Totuși, instituția nu a oferit detalii cu privire la posibila sa dimensiune nucleară, așa cum a apărut în mass-media din SUA.

„Nu vorbim aici despre o armă care să poată fi folosită pentru a ataca fiinţe umane sau a provoca distrugeri pe Terra”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe.

Responsabilul american a subliniat că o asemenea armă ar putea pune în pericol siguranța astronauților aflați în orbită terestră joasă. Ea ar putea cauza daune sateliților militari sau civili. Kirby a asigurat că Washingtonul tratează cu maximă seriozitate această problemă.

El a menționat că această armă nouă în curs de dezvoltare de către Rusia nu este încă operațională. Potrivit lui Kirby, nu reprezintă o amenințare imediată pentru securitate.

John Kirby a adăugat că președintele Joe Biden a inițiat deja o serie de acțiuni ca răspuns, care includ abordarea diplomatică a situației cu Rusia. Această situație devine deosebit de importantă, mai ales având în vedere că Washingtonul consideră că dezvoltarea unei asemenea arme reprezintă o încălcare a unui tratat internațional.