Războiul din Ucraina, o chestiune de viață și de moarte pentru Rusia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a reamintit importanța războiului din Ucraina pentru poporul rus, avertizând că ar putea schimba soarta țării. Kremlinul a spus adesea că războiul din Ucraina este „o luptă pentru supraviețuirea Rusiei”, încercând să mobilizeze sentimentul patriotic în rândul rușilor. În timp ce Ucraina este interesată să-și îmbunătățească poziția tactică, Rusia se zbate pentru „o chestiune de viață și de moarte”.

„Cred că este încă important pentru noi înșine, și cu atât mai mult pentru ascultătorii și telespectatorii noștri din străinătate, să înțeleagă modul nostru de gândire. Tot ceea ce se întâmplă pe frontul din Ucraina: pentru ei este o îmbunătățire a poziției lor tactice, dar pentru noi este vorba de soarta noastră, este o chestiune de viață și de moarte”, a spus el, duminică, într-un interviu acordat pentru un post TV din Rusia.

Declarațiile sale au fost făcute după ce a acordat un interviu lung fostului prezentator de talk-show Tucker Carlson. În acel interviu, și-a promova perspectivele asupra războiului din Ucraina. Atunci, a pus la îndoială statalitatea Ucrainei și a oferit perspective istorice extinse, ceea ce a stârnit critici din partea Kievului și a Occidentului. Președintele Rusiei a recunoscut că perspectivele sale ar putea fi dificil de înțeles pentru publicul american, dat fiind contrastul dintre cele peste 1.000 de ani de istorie rusă și cele aproximativ 300 de ani de istorie americană.

„Pentru ascultătorul occidental, pentru telespectator, nu a fost ușor. Cu atât mai mult pentru americani. Istoria Statelor Unite este de 300 și ceva de ani, iar eu am început în 862. Deci cred că nu a fost ușor de înțeles pentru publicul american”, a zis el, atunci când a fost întrebat despre afirmațiile sale din interviul acordatu lui cu Tucker Carlson.

Kremlinul n-are de gând să piardă războiul din Ucraina

La rândul său, Dmitri Medvedev, actualul lider al Consiliului de Securitate din Rusia, a emis un avertisment cutremurător. Potrivit lui, înfrângerea armatei ruse pe câmpul de bătălie ar constitui un dezastru pentru adversarii Rusiei, adică pentru „neo-naziști și susținătorii lor occidentali”.

Victoria Ucrainei ar însemna revenirea la frontierele din 1991, ceea ce ar duce direct la colapsul Rusiei. Ar izbucni un război civil, iar națiunea vecină ar dispărea de pe harta lumii, provocând milioane de victime umane. Prăbușirea Rusiei ar avea consecințe mult mai grave decât un simplu război. Ar genera un conflict global cu Occidentul. Rusia ar utiliza toate resursele strategice ale arsenalului său nuclear.

Ba mai mult, Rusia ar lansa atacuri nucleare asupra Ucrainei, Marii Britanii, Germaniei, SUA și altor state din Occident. În plus, conducerea rusă nu ar ezita să ia măsuri extreme pentru a preveni prăbușirea Rusiei.