Luni, 29 mai, a început exercițiul multinațional „SABER GUARDIAN 23”

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Apărării Naționale (MApN), la exercițiul multinațional „SABER GUARDIAN 23” participă un număr record de forțe și mijloace tehnice, respectiv: 10.000 de militari, dintre care peste 5.000 de militari sunt români. De asemenea, sunt implicate peste 1.700 de mijloace tehnice din țara noastră, din 12 țări NATO (Albania, Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Muntenegru, Țările de Jos, Macedonia, Polonia, Portugalia, România, SUA ) și două țări partenere (Georgia și Republica Moldova).

În total, secvențe ale exercițiului se vor derula în poligonul Smârdan, Cincu, Babadag, Capu Midia și în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța, plus facilitățile de instruire din județele Ialomița, Brăila și Tulcea.

Ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional „SABER GUARDIAN 23” are loc la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan” din județul Galați, unde va fi prezent ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

„Este un exercițiu important pentru noi, care să dezvolte capacitata de a opera împreună. Ne bucurăm că există o prezență din partea mai multor națiuni cu care suntem în alianță. Este un exercițiu care va arăta la final cât de bine suntem pregătiți. Acest gen de exerciții reprezintă un lucru obișnuit pentru alianță, dar contextul în care ne aflăm face să capete o importanță deosebită.

Este vital pentru noi că mesajul pe care să-l dăm cetățenilor să fie acela că Armata României își face datoria și că militarii sunt pregătiți și au resursele necesare”, a declarat, luni, Angel Tîlvăr.

Exercițiul multinațional „SABER GUARDIAN 23” se va derula până pe data de 9 iunie

Exercițiului multinațional „SABER GUARDIAN 23” a început pe data de 29 mai 2023 și va dura până pe data de 9 iunie 2023, fiind condus de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”.

Acest exercițiu militar reprezintă cea mai amplă și complexă activitate multinațională de instruire din acest an. Activitățile de instruire planificate cuprind deplasări terestre în cadru tactic, forțări ale cursurilor de apă, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă cu tehnică tuturor categoriilor de forțe, parașutări, precum și activități cu specific medical de evacuare și tratament al răniților.

Potrivit sursei citate anterior, exercițiul respectiv se desfășoară după un scenariu care prevede că gruparea de forțe întrunite cu structurile din subordine și sprijinită de forțe multinaționale și ale SUA execută operația ofensivă prin forțarea/trecerea unui curs mare de apă prin mai multe puncte în scopul cuceririi unor capete de pod și dezvoltării ulterioare a ofensivei pe direcția Babadag pentru securizarea unor obiective în vecinătatea localității.