John Kelly, care este șeful de cabinet al Casei Albe, a semnat o ordonanță care permite extinderea autorității trupelor de frontiere care include „utilizarea forței (inclusiv forța letală, acolo unde este necesar), controlul mulțimii, detenția temporală și căutarea sumară” pentru a proteja militarii, a anunțat siteul Axios.

„Personalul militar al Departamentului Apararii va putea apela la masurile de protectie pe care le considera necesare”, a declarat Kelly. Această măsură ar fi necesară din cauza amenințării pe care o prezintă un grup de zeci de mii de migranți care se apropie de punctul de trecere din Tijuana, Mexic, spune Kelly. 

În acest moment, aproximativ 5.900 de militari și 2.100 de ofițeri ai Gardei Naționale sunt prezenți la granița dintre Statele Unite și Mexic. Autoritățiile americane au folosit baricade și sârmă ghimpată pentru închidere aparțială a posturilor de frontieră care duc în California. La granița SUA cu Mexicul se află în prezent mii de imigranți din America Centrală.

Pe 9 noiembrie preşedintele american Donald Trump a semnat un decret care permite respingerea automată a cererilor de azil depuse de către persoane care au traversat ilegal frontiera cu Mexicul. Ministrul american al apărării, Jim Mattis, susține și el decizia administraţiei Trump de a desfăşura mii de militari la graniţa cu Mexicul, declarând că misiunea este „absolut legală”. Donald Trump a promis în campania electorală că va construi un zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, precizând că lucrările vor fi suportate de autorităţile mexicane. Administraţia din Mexic a anunţat că nu va plăti nimic pentru zidul de la frontieră.