Generalul Virgil Bălăceanu a vorbit despre Armata României, precizând că nimeni nu dorește să se alăture acestui domeniu. Din acest motiv, analistul de război spune că s-ar putea ca în următorii patru-cinci ani să fie reintrodus stagiul militar.

„Armata României are nevoie de rezervă și prin rezerviștii voluntari.

Dacă nu rezolvăm problema rezervei pe bază de voluntariat, vom fi obligați într-un termen relativ apropiat, să zic următorii patru-cinci ani, să ne gândim dacă reintroducem sau nu serviciul militar obligatoriu”, a precizat generalul Virgil Bălăceanu.

Oricine poate intra în Armată

Generalul mai spune există o criză în câmpul muncii și în ceea ce privește armata și că doar cei care nu doresc să se alăture nu intră în armată.

„S-a prelungit perioada de recrutare, de înscriere, până pe 28 iulie. S-a scurtat foarte mult perioada de pregătire.

Ca atare, bărbați, femei, între 18 și 51 de ani pentru soldați rezerviști voluntari, respectiv între 18 și 55 de ani pentru cadre militare rezerviști voluntari, au posibilitatea să primească gradul de soldat sau sergent subofițer, sau sublocotenent ofițer rezervist voluntar, în trei săptămâni”, a adăugat Virgil Bălăceanu la B1 TV.

Nu mai sunt militari în România

Generalul Virgil Bălăceanu a continuat prin a spune că cei care vor intra în armată nu se vor plictisi, subliniind că acesta este un loc de muncă part-time.

„Este un job part-time, aduce un venit în plus, este și un lucru legat de a cunoaște mai bine mediul militar și are și destul de multă adrenalină pentru cei care sunt pregătiți să răspundă unor asemenea provocări, care nu sunt extreme. Probele sunt mult mai accesibile”, a mai spus acesta la postul de televiziune.

Așadar, stagiul militar ar putea reveni obligatoriu în România, însă în 2028 sau 2029.

Stagiu militar obligatoriu de trei luni

Stagiul militar obligatoriu nu este ceva nou vehiculat în România. Recent, liderul AUR, George Simion, a dat detalii despre programul de guvernare al partidului său. Pe lista liderului AUR se află, printre altele, și instaurarea unui stagiu militar obligatoriu de trei luni.

„Stimulăm efectuarea de către fiecare cetățean român a unui stagiu de trei luni, în intervalul de vârstă 18 – 22 ani, fie în cadrul unei asociatii non-profit, fie în pregătirea militară”, scrie la punctul 11 denumit „Domnia legi”.