Armata israeliană deține controlul în nordul Gaza

Nordul Fâșiei Gaza se află sub controlul armatei israeliene, anunță un purtător de cuvânt israelian.

Hamas a pierdut controlul în zonă, în timp ce mii de locuitori s-au mutat spre sud, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

„Am văzut că 50.000 de locuitori din Gaza s-au mutat din nordul Fâșiei Gaza spre sud. Ei se deplasează pentru că înțeleg că Hamas a pierdut controlul în nord”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

„Hamas a pierdut controlul și continuă să piardă controlul în nord”, mai spune el.

Hagari a adăugat că nu va exista o încetare a focului, dar Israelul a permis pauze umanitare în anumite momente pentru a permite locuitorilor să se mute în sud.

Fieful Hamas a fost împresurat

În cursul zilei de marți, 7 noiembrie, Israel a anunțat că a forțele sale au pătruns adânc în orașul Gaza. Presa internațională anunță, potrivit rezidenților, că tancurile au fost poziționate la periferie.

Se consideră că poziționarea acestora ar putea fi un potențial atac asupra centrului urban din Gaza.

„Pentru prima dată în ultimele decenii, IDF luptă în inima orașului Gaza. În inima terorismului”, a declarat generalul-maior Yaron Finkelman, comandantul Comandamentului de Sud al Forțelor de Apărare israeliene.

El a mai spus că „În fiecare zi și în fiecare oră, forțele ucid militanți, expun tunelurile și distrug armele și continuă să meargă mai departe spre centrele inamicului”.

Anterior, Israelul anunțase că a înconjurat orașul Gaza. Amintim că aici locuiesc aproximativ o treime din cei 2,3 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza.

Tot atunci, Israel anunțase că va ataca curând orașul pentru a-i elimina pe luptătorii Hamas. Pe teren nu există indicii cu privire la o pătrundere în masă din partea forțelor israeliene. Totuși, Richard Hecht, un purtător de cuvânt al armatei, spune că trupele ar putea face raiduri în oraș.

El a refuzat să dea detalii atunci când a fost întrebat dacă au avut loc astfel de raiduri.

„Nu voi vorbi despre modul în care acționăm din punct de vedere operațional din interiorul încercuirii noastre în jurul orașului Gaza. Sunteți în direcția corectă, asta este tot ce pot spune”, adaugă el.

În ceea ce privește Hamas, partea militară spune că forțele israeliene au suferit pierderi considerabile. În ciuda declarațiilor din ambele părți, informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.