Phenianul susţine că dispozitivul testat acum zece zile a fost o bombă H, suficient de mică pentru a putea fi montată pe o rachetă. Acest al şaselea test nuclear a condus la votarea în Consiliul de Securitate a celei de-a opta rezoluţii cu sancţiuni împotriva Coreei de Nord.

Institutul geologic american USGS a înregistrat în timpul acestui test o mişcare telurică având magnitudinea de 6,3 grade. Organizaţia Tratatului privind Interzicerea Totala a Testelor Nucleare (CTBTO) şi agenţia norvegiană Norsar au reevaluat magnitudinea anterioară la 6,1 grade.

În consecinţă, site-ul specializat 38 North de pe lângă Universitatea Johns Hopkins din Washington a anunţat că revizuieşte estimarea anterioară a puterii exploziei, avansând cifra de aproximativ 250 de kilotone.

Dispozitivul este posibil să fi fost de 16 ori mai puternic decât bomba americană de 15 kilotone care a fost folosită de americani la Hiroshima în 1945.

‘Această putere explozivă ridicată este, de asemenea, aproape de ceea ce 38 North a stabilit anterior ca fiind capacitatea maximă a centrului de testare Punggye-ri’, precizează site-ul.

Estimările oficiale ale puterii bombei testate la 3 septembrie au variat foarte mult, de la 50 de kilotone, conform Seulului, la 160, potrivit Japoniei. Site-ul 38 North avansase anterior cifra de peste 100 de kilotone.

Responsabili americani au indicat că încearcă să verifice dacă a fost o bombă H, precizând că în acest stadiu ‘afirmaţia nord-coreeană potrivit căreia a fost o bombă cu hidrogen nu este lipsită de logică’.

 

Potrivit site-ului 38 North, imaginile din satelit realizate vineri, la cinci zile după test, arată noi activităţi la intrările în alte tuneluri de la centrul de teste Punggye-ri. Aparent este vorba de camioane parcate, cărucioare şi alte echipamente.

‘Lucrările la acest centru s-ar putea concentra acum pe pregătirea respectivelor tuneluri pentru noi teste subterane’, explică site-ul.

În acelaşi timp, Coreea de Sud a declarat miercuri că s-a confirmat existenţa unor urme de gaz xenon radioactiv în urma testului nuclear nord-coreean de la începutul lunii, dar că nu a reuşit să stabilească dacă a fost testată o bombă cu hidrogen, aşa cum susţine Phenianul.

Comisia pentru Securitate si Siguranţă Nucleară (NSSC) de la Seul a indicat că senzorii de gaz xenon din partea de nord-est a ţării au găsit urme ale izotopului xenon-133 în nouă cazuri, în timp ce echipamentele sale mobile de pe coasta de est a ţării au detectat urme de izotopi de patru ori.

‘Este dificil de spus cât de puternic a fost testul nuclear în funcţie de cantitatea de xenon detectată, dar putem spune că xenonul provine din Coreea de Nord’, a afirmat Choi Jongbae, un responsabil al acestei comisii. Comisia sud-coreeană nu a putut preciza ce tip de test a fost efectuat de către Phenian.

Xenonul este un gaz incolor ce poate apărea în mod natural şi este folosit la fabricarea unor tipuri de faruri. Însă xenon -133 detectat este un izotop radioactiv care nu apare natural şi care a mai fost detectat în trecut în urma testelor nucleare nord-coreene. AGERPRES