Atenţionare de călătorie din partea MAE!

Mesaj extrem de important pentru românii care călătoresc în Spania

Ministerul Afacerilor Externe revine cu o nouă atenţionare de călătorie cu privire la Spania, din cauza incendiului puternic de pădure ce afectează provincia Malaga din sudul Spaniei.

Astfel, în continuarea atenționării de călătorie emise în data de 10 septembrie 2021 cu privire la existența unui incendiu activ de vegetaţie forestieră în provincia Malaga, Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei, Comunitatea Autonomă Andaluzia, că incendiul s-a extins, afectând la acest moment o suprafață de 7.700 de hectare (orașele Jubrique, Genaguacil, Estepona, Benahavis, Faraján, Pujerra, Alpandeire y Júzcar, precum și în urbanizările Forejil y Montemayor).

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile spaniole, au fost evacuate aproximativ 2.700 de persoane, se arată pe site-ul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să consulte în permanență informațiile comunicate de autoritățile spaniole în acest sens și să respecte instrucțiunile și avertismentele acestora. În caz de urgență, cetățenii români care se află în zonele afectate pot contacta autoritățile spaniole competente, apelând telefonul de urgență 112.

Asistenţă consulară la următoarele numere de telefon

MAE reaminteşte că românii pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Secției Consulare ale Ambasadei Românei la Madrid: +34917344004 și ale Consulatului General al României la Sevilla la: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și următoarele linii telefonice de permanență, în funcție de regiune: Secția consulară din cadrul Ambasadei României la Madrid: +34669362202; Consulatul General Barcelona: +34661547853; Consulatul General Sevilla: +34648212169; Consulatul General Bilbao: +34608956278; Consulatul Castellon de la Plana: +34677842467; Consulatul Ciudad Real: +34609513790; Consulatul Zaragoza: +34663814474; Consulatul Almeria: +34682733408.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/avisos, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Mii de hectare, mistuite de flăcări în sudul Spaniei, localităţi complet evacuate şi 8 axe rutiere închise

Mijloacele aeriene şi-au reluat activitatea pentru a stinge incendiul de pădure din munţii Sierra Bermeja (Malaga) de la primele ore ale dimineţii de luni, după o noapte intensă pe toate fronturile în care efectivele au operat în condiţii mai bune în perimetrul în care au fost mistuite 7.400 de hectare, potrivit agenţiei EFE.

Eforturile pompierilor implicate în lupta cu acest incendiu complex este de a stăvili flancul estic al focarului şi avansul său spre localitatea Casares şi zona Monte Duque, potrivit unui comunicat al Planului împotriva Incendiilor Forestiere din Andaluzia (Infoca).

Traficul este întrerupt pe opt axe rutiere şi nu a mai rămas nicio persoană care duminică seară să nu fie evacuată.

Persoanele evacuate au fost găzduite în centre de adăpost puse la dispoziţie de autorităţi, sau în stabilimente hoteliere care s-au oferit să le cazeze, au asigurat surse ale guvernului regional din Andaluzia.

Localităţile complet evacuate în cursul zilei de duminică sunt Genalguacil, Faraján, Alpandeire, Júzcar, Pujerra şi Jubrique, situate în Serranía de Ronda.

Incendiul, care afectează Sierra Bermeja de miercuri 8 septembrie, îşi continuă avansul imparabil cu preţul unei vieţi omeneşti. Un pompier în vârstă de 44 de ani a murit joi în timp ce lupta alături de colegii săi pentru a stinge focarul izbucnit la sud de Malaga.

Potrivit pompierilor, combaterea incendiului este îngreunată de pantele abrupte şi de vânturile puternice, cu viteze de până la 60 de kilometri pe oră.

Sursă foto: Dreamstime