"Schimbarea perspectivei de rating de la 'stabilă' la 'pozitivă' reflectă întărirea profilului de creditare al ArcelorMittal, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor de pe piaţă, al eforturilor încununate de succes referitoare la reducerea datoriei şi al aşteptărilor privind obţinerea unui flux de numerar disponibil pozitiv în 2017-2018", a afirmat vicepreşedintele agenţiei, Gianmarco Migliavacca. 

Îmbunătăţirea perspectivei este determinată de proiectata îmbunătăţire a profilului de credit al ArcelorMittal şi a fluxului de numerar disponibil corespunzător unei companii care beneficiază de un rating "Baa3", se arată în comunicat. 

Moody's se aşteaptă ca profilul financiar mai solid al companiei să fie sprijinit de condiţii operaţionale mai bune pe toate principalele pieţe pe care operează ArcelorMittal. 

Moody's estimează o îmbunătăţire suplimentară a profitului ajustat înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) în perioada 2018 – 2019, la 8,6 – 9 miliarde de dolari, de la un nivel de 8,5 miliarde de dolari previzionat pentru 2017 şi de la 6,2 miliarde de dolari în 2016. 

De asemenea, agenţia se aşteaptă la reducerea datoriei ajustate brute la aproximativ 22 de miliarde de dolari până la sfârşitul lui 2019, de la 23,8 miliarde de dolari anticipată pentru sfârşitul lui 2017. 

Luna trecută, şi agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a îmbunătăţit perspectiva de rating a ArcelorMittal de la "stabilă" la "pozitivă" şi în acelaşi timp a confirmat ratingul pentru datoria pe termen lung la "BB plus". 

Recent, ArcelorMittal a raportat un profit operaţional peste aşteptări pentru trimestrul al treilea şi s-a declarat optimist pentru anul 2018. 

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara. 

 AGERPRES