Într-o conferinţă de presă organizată în aceiaşi zi în care debutează vizita preşedintelui SUA, Donald Trump la Riad, directorul general de la Aramco a informat că vor fi semnate 16 acorduri cu 11 companii americane, inclusiv memorandumuri de întelegere pentru înfiinţarea de societăţi mixte. Printre companiile americane cu care Aramco va semna acorduri se numără conglomeratul General Electric Co. şi furnizorii de servicii petroliere Schlumberger Ltd. şi Halliburton Co.

Aceste companii "încearcă să îşi extindă prezenţa în Arabia Saudită prin extinderea schimburilor comerciale dintre cele două ţări" a spus Amin Nasser.

Donald Trump va începe sâmbătă prima sa vizită în străinătate în calitate de preşedinte al SUA, Arabia Saudită urmând să fie prima etapă a unui turneu de opt zile care include Israelul şi Europa. Directorii mai multor importante companii americane precum şi lideri şi reprezentanţi din 54 de ţări arabe şi musulmane vor fi prezenţi în cele două zile cît va dura vizita preşedintelui SUA la Riad.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Un pachet de 5% din acţiunile Aramco ar urma să fie listat pe bursă anul viitor, operaţiune care ar putea genera suma de 100 de miliarde de dolari în ceea ce ar urma să fie cel mai mare IPO din lume. Suma de 100 de miliarde de dolari este bazată pe o evaluare a companiei Aramco la 2.000 de miliarde de dolari, dar unii analişti cred că preţul final va fi mult mai scăzut. Agerpres