Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat la Digi24 că, după 15 mai, când s-ar putea relaxa măsurile de restricţie, pentru a scădea aglomerația la metrou, este nevoie și de creșterea mijloacelor la suprafață, dar a precizat că „este posibil” şi să intrăm pe rând.

„Când folosim mijlocul de transport în comun, să folosim masca. Dacă nu ai mască, şoferul autobuzului să nu te lase să urci. Aşa este normal. Dacă mergi cu maşina personală, nu trebuie să porţi mască, dar dacă iei pe cineva de la muncă, atunci şi tu, şi el trebuie să purtaţi.

Una dintre soluţii pentru evitarea aglomeraţiei la metrou este să crească numărul mijloacelor de transport. E posibil să intrăm la metrou pe rând”, a mai spus Arafat. „Dacă mergi cu maşina personală, nu trebuie să porţi mască. Dar, dacă iei pe cineva de la muncă, atunci şi tu şi el trebuie să purtați”, a precizat secretarul de stat.

Alte măsuri de relaxare a traficului date ca exemplu de şeful DSU sunt: programul defazat, oamenii să vină în trei interale orare, lucrul de acasă unde este posibil, măcar parțial, sau ture de două săptămâni acolo unde se poate.

„Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa, să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura – e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a spus Arafat.
Secretarul de stat a spus că există soluții și pentru birourile de tip open-space: „Se lucrează la INSP cu alți colegi, deja avem câteva recomandări care vor fi validate, cum se se procedeze. Ne vom schima stilul nostru după ce încep măsurile de relaxare. Dar asta nu înseamnă că ne punem masca și mergem peste tot”.
Foto: Inquam Photos/Alexandru Busca