Conform anunțului făcut de Departamentul pentru Situații de Urgență, este vizat orașul Baia Mare. Decizia semnată de Raed Arafat s-a luat după ce orașul a depășit rata de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori.

„Se instituie măsura de carantină zonală începând cu data de 11.11.2020, ora 17.00, pentru o perioadă de 14 zile pentru municipiul Baia Mare”, este scris în ordin. Drept urmare, slujbele religioase se vor ține fără public iar credincioșii pot intra în biserici pentru rugăciune individuală.

De asemenea, slujbele de botez, cununie sau înmormântare se pot oficia în biserici cu participarea a maxim 16 persoane.

Trebuie menționat că centrele comerciale din Baia Mare vor avea program de funcționare de la 10:00-21:00 pentru 10 zile iar în weekend centrele comerciale își suspendă activitatea. Sălile de sport vor fi și ele închise pentru 10 zile.

Documentul intregral poate fi vizualizat Aici.

Raed Arafat a dat cea mai cruntă veste pentru România

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat marți, într-o intervenție televizată, că Sărbătorile de iarnă din acest an nu au cum să fie la fel ca cele din anii precedenți, din cauza pandemiei de coronavirus.

„Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019. Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci, distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil.

Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019.

Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a spus Raed Arafat la Digi 24 Tv.

El  a explicat că nu există dubiu cu privire la faptul că transmiterea coronavirusului este accentuată acasă, iar dacă se invită persoane cu care nu se locuieşte în mod frecvent, riscul creşte.

„În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, ţi-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta e pe răspunderea lor.

Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două, trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în noaptea de Crăciun cu mască.

Modul cum îţi organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare şi vulnerabilitatea e mai mare.

În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Arafat a precizat că autorităţile încearcă să reducă riscul de transmitere în spaţiile publice, dar că pot da doar sfaturi privind conduita în spaţiul personal, iar în acest caz fiecare trebuie să conştientizeze riscurile la care se expune.