Miercuri va ajunge la Timişoara o unitate mobilă de Terapie Intensivă cu 12 locuri, a dat marți seară asigurări Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

”Noi am ajuns, în ultima perioadă, să mutăm personal pacienţii de la o secţie care nu are terapie intensivă în unitatea de primiri urgenţe unde am asigurat locuri cu ventilator, până găsim loc în terapie intensivă.

Există soluţii de urgenţă care pot fi rezolvate şi local, dar şi pe plan larg dacă se apelează la Centrul naţional de conducere”, a declarat Raed Arafat la Digi 24 Tv.

Unde va fi montat TIR-ul de ATI

El a explicat că aceste unităţi au şi personal bine pregătit pentru a îngriji pacienţii cu forme severe de boală, dând exemplu judeţul Dolj, unde s-a procedat în acest mod.

”Astfel de situaţii există soluţii pentru ele, dacă suntem contactaţi, dacă sunt contactaţi colegii noştri de la unităţile de primiri urgenţe, iar Timişoara are cel puţin două unităţi de primiri urgenţe pe lângă cea de la Spitalul Militar.

Timişoara, în ultima perioadă, a avut două terapii intensive mobile care au fost luate pentru pregătirea lor pentru condiţii de iarnă grea. Una dintre ele se va întoarce şi asta înseamnă 12 paturi de terapie intensivă ar trebui să ajungă înapoi mâine la Timişoara şi unul din TIR-uri a plecat astăzi şi a ajuns la Botoşani”, a adăugat Arafat.

Iar TIR-ul de ATI va fi montat la Spitalul Municipal din Timişoara, a precizat șeful DSU.

Afirmațiile controversate ale medicului Musta

Arafat nu a vrut să comenteze afirmaţiile medicului Virgil Musta conform cărora s-a ajuns ca pacienţi cu forme severe de boală să moară din cauză că nu s-au găsit locuri la terapie intensivă pentru ei.

”Nu pot să discut ce a comentat altă persoană fără să discut eu ea. Eu nu am discutat cu doctorul Musta deloc, aşa că nu stau să comentez ce a zis şi care era povestea reală, dar am văzut cele două declaraţii astăzi şi concluzia este că poate comunicarea să fie mult mai bună.

Când există astfel de probleme trebuie căutaţi cei care răspund. De exemplu, la Timişoara este coordonatorul zonal de terapie intensivă doctorul Săndesc.

Spitalele pot apela Centrul naţional de coordonare

El, de exemplu, chiar dacă nu e contactat Centrul naţional de conducere care e sub DSU, poate fi contactat coordonatorul zonal de terapie intensivă să să găsească o soluţie imediată.

Soluţiile imediate sunt unităţile de primiri urgenţe care au capacitate de ventilaţie şi pot fi folosite temporar până se găsesc locuri de terapie intensivă”, a adăugat secretarul de stat din Ministerul de Interne.

Astfel, Arfata a explicat că spitalele care nu au locuri pentru pacienţi pot apela Centrul naţional de coordonare sau la centrele judeţene şi acolo pot afla care sunt capabilităţile de primire a pacienţilor aflaţi în stare severă.