"Intenţionăm să vindem mai puţin de 5% din Aramco", a declarat Mohammed bin Salman precizând că se aşteaptă ca Aramco să fie evaluată la peste 2.000 de miliarde de dolari, în ceea ce ar putea să fie cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) demarată vreodată în lume. Prinţul moştenitor a adăugat că Aramco va fi transformată într-o companie de tip holding cu un Consiliu de Administraţie ales, ceea ce va permite ulterior ca unele din subsidiarele companiei să fie listate şi ele la bursă. 

Aramco (prescurtare de la Arabian American Oil Company) este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. 

"Intenţionăm de asemenea să înfiinţăm un fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari, ale cărui active vor proveni din vânzarea unei mici părţi din acţiunile Aramco", a mai spus prinţul Mohammed bin Salman, adăugând că va fi vorba de "cel mai mare fond de investiţii din lume". 

Ambele măsuri fac parte dintr-un vast plan de reforme, denumit "Vision 2030", care dezvăluie priorităţile de reformă pentru următorul deceniu şi jumătate. Planul are drept obiectiv diversificarea economiei saudite, care depinde în mare parte de exporturile de petrol, un produs al cărui preţ este în scădere liberă de aproximativ doi ani. AGERPRES