De aceea, guvernul Arabiei Saudite a inițiat un proiect care ar putea da un impuls economiei țării: un mega-oraș de 500 de miliarde de dolari, care se va conecta la Iordania și Egipt și care va fi alimentat complet de energie regenerabilă.

În octombrie 2017, prințul Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a anunțat proiectul, numit NEOM, la o conferință privind initiativa investițiilor viitoare din Riyadh. Acesta va fi finanțat de guvernul saudit și investitorii privați, potrivit Reuters.

În prezent, țara începe să acorde contracte firmelor de construcții pentru construirea a cinci palate. Situate pe coasta Mării Roșii, palatele vor fi pentru rege, print și alte familii regale. Clădirile vor avea o arhitectură tradițională în stil marocan, modele islamice și plăci colorate din ceramic. Complexul de palate va include un port de agreement, piste pentru elicopter și un teren de golf.

Orașul va avea o suprafață de 10.230 de kilometric pătrați. Obiectivul principal al acestui proiect este de a diminua dependența Arabiei Saudite de exporturile de petrol, ceea c ear putea extinde economia țării dincolo de petrol, a declarant Salman, la conferința din octombrie. Orașul va fi concentrate pe o varietate de industrii, cum ar fi: energie și apă, biotehnologie, produse alimentare, divertisment etc.

Cel care va conduce proiectul este Klaus Kleinfeld, fost director executiv al Siemens AG și Alcoa Inc. Oficialii speră că prin vânzarea a 5% din gigantul petrolier Saudi Aramco vor strange 300 de miliarde de dolari pentru construcția NEOM.

NEOM ar putea fi unul dintre cele mai mari orașe care ar putea funcționa fără combustili fosili. În SUA, unul dintre cele mai mari orașe care rulează cu energie regenerabilă de 100% este Burlington, Vermont, care nu se apropie de dimensiunea planificată a NEOM. Orașele din Islanda și Norvegia susțin, de asemenea, că se apropie de realizarea rețelelor electrice cu totul regenerabile, cu ajutorul resurselor naturale cum ar fi energia hidroelectrică și căldura geotermală.

Arabia Saudită se așteaptă să finalizeze prima secțiune a NEOM până în 2025.

”Acest loc nu este pentru oamenii obișnuiți sau pentru companiile normale, acesta va fi un loc pentru visătorii lumii.”, a declarat bin Salman. „Forța politică puternică și dorința unei națiuni. Toți factorii de succes sunt acolo pentru a crea ceva mare în Arabia Saudită”.