Aceste cheltuieli sunt cele mai importante din bugetul pe anul viitor, reprezentând 25,4% din bugetul regatului.

În martie, Arabia Saudită a preluat conducerea unei coaliţii arabo-sunnite care luptă în Yemen împotriva rebelilor şiiţi acuzaţi de legături cu Iranul.

În septembrie 2014, saudiţii s-au alăturat coaliţiei conduse de SUA împotriva grupării Statul Islamic (SI), care lansează lovituri aeriene asupra poziţiilor organizaţiei jihadiste din Siria şi Irak.

La jumătatea lui decembrie, Riadul a anunţat formare unei alte coaliţii din 34 de ţări majoritar musulmane, cu obiectivul declarat de a lupta împotriva terorismului atât militar, cât şi ideologic.

Noul buget al Arabiei Saudite prevede un deficit record de 87 de miliarde de dolari din cauza prăbuşirii preţului petrolului, de care depinde în mare parte economia regatului.

Arabia Saudită se află printre principalii cumpărători de arme din lume.

Potrivit unui raport publicat în martie de cabinetul de experţi IHS Jane's, cu sediul la Londra, Arabia Saudită a depăşit India, devenind în 2014 primul importator mondial de echipamente militare, cu importuri în valoare de 6,4 miliarde de dolari (5,8 miliarde de euro). Potrivit raportului citat, importurile urmau să crească cu 52% în 2015, pentru a ajunge la 9,8 miliarde de dolari (8,9 miliarde de euro), potrivit raportului. AGERPRES