‘Ar trebui să se tragă alarma pentru Franţa’, subliniază acest raport elaborat de banca germană Berenberg şi centrul european de studii The Lisbon Council care publică barometrul intitulat Euro Plus Monitor.

‘Printre cele şase ţări care sunt notate cu triplu A în zona euro, Franţa a obţinut cea mai mică notă potrivit studiului’ Euro Plus Monitor, care situează Parisul pe locul al 13-lea din cele 17 ţări membre ale zonei euro.

‘Rezultatele sunt prea mediocre pentru o ţară care vrea să rămână în frunte’, avertizează documentul cu câteva ore înainte de o conferinţă programată să se desfăşoare marţi la Bruxelles în prezenţa preşedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

Conform acestui studiu care ţine cont îndeosebi de creşterea economică, competitivitate şi sustenabilitatea datoriei publice, sănătatea generală a Franţei o aşează între Spania (locul al 12-lea) şi Italia (14), două ţări aflate în prezent în vizorul pieţelor internaţionale şi al agenţiilor de rating, semn că Parisul este şi el ameninţat de contagiunea crizei datoriilor.

Cu un triplu A, Franţa ar trebui să fie mai aproape de Germania, Olanda sau de Finlanda, ţările considerate virtuoase în cadrul Uniunii Europene, beneficiind de aceeaşi notă acordată de agenţiile de rating.

În consecinţă, pentru a se menţine în fruntea economiilor europene Franţa are nevoie de reforme importante, ce ar trebui să demareze, ‘în cazul ideal, înaintea alegerilor prezidenţiale’, prevăzute pentru primăvara lui 2012, se arată în raport, subliniind-se că, în caz contrar, se va înregistra un derapaj important al Franţei în raport cu Germania.
SURSA: Agerpres
Citește și Să mai avem încredere în cei care pun note?