"Conform estimărilor noastre, numărul celor care vor rămâne blocaţi în ţara noastră se va stabili între 50.000 şi 70.000 de persoane luna viitoare", a declarat duminică ministrul grec pentru politica migratorie, Yiannis Mouzalas. 

"În prezent, în Grecia se află 22.000 de refugiaţi şi imigranţi", a spus el într-un interviu pentru postul de televiziune Mega Channel. 

Circa 6.500 de imigranţi erau blocaţi duminică la postul de frontieră Idomeni, în nordul Greciei, la frontiera cu Macedonia, după ce cele patru ţări de pe ruta balcanică au decis să impună noi cote pentru a limita afluxul de imigranţi. 

Macedonia nu a permis sâmbătă trecerea decât a 300 de persoane din tabăra Idomeni prevăzută să găzduiască 1.500 de persoane. Autorităţile de la Skopje au decis săptămâna trecută să refuze accesul afganilor pe teritoriul ţării şi să înăsprească verificările asupra documentelor de identitate pentru sirieni şi irakieni. 

Situaţia ar urma să se agraveze, deoarece Slovenia şi Croaţia, membre ale UE, precum şi Serbia şi Macedonia au anunţat vineri că vor limita de acum la 580 pe zi numărul de imigranţi pe care îi vor lăsa să treacă în drumul lor spre Europa de Nord. 

Aceste ţări din Balcani au urmat exemplul Austriei, care a decis în urmă cu peste o săptămână să limiteze intrarea imigranţilor la 80 de solicitanţi de azil pe zi şi la 3.200 numărul de persoane în tranzit. 

Mouzalas speră totuşi că afluxul de imigranţi se va reduce atunci când informaţia privind noile restricţii va ajunge în Turcia, de unde pleacă majoritatea imigranţilor. 

"Cred că afluxul se va diminua atunci când informaţiile privind închiderea postului de frontieră Idomeni se vor răspândi. Pregătim o campanie de informare având ca ţintă Turcia", a spus ministrul grec. 

El a estimat că această iniţiativă, care se adaugă desfăşurării programate de nave ale NATO în Marea Egee, ar urma să reducă numărul nou-veniţilor în Grecia cu 70%.AGERPRES