'Din informaţiile pe care le am până în acest moment, ar trebui să avem în Piaţa Victoriei 5.000 de manifestanţi, care vin din toată ţara. În privinţa urmărilor acestui protest, noi sperăm să trezim clasa politică, care, de cinci luni de zile de când a explodat cursul francului elveţian, nu au făcut nimic. Au adoptat decât o Lege a insolvenţei care nu are aplicabilitate, iar Legea conversiei, aşa cum am propus-o noi, au uitat-o printr-un sertar. Sperăm, cu presiunea noastră asupra lor, să adopte această lege. Avem în plan solicitarea unei audienţe, precum şi depunerea, probabil în dimineaţa zilei de mâine /luni, 15 iunie 2015, n.r./ a unui Memoriu la Guvern prin care cerem o întrevedere', a spus Voivozeanu.

Potrivit reprezentantului GCCC, până în acest moment, s-a încercat abordarea directă şi individuală a băncilor, în sensul de negociere a creditelor în franci elveţieni, dar rezultatele nu au apărut.

'Noi am încercat şi varianta propusă de Guvernatorul BNR /Mugur Isăresci, n.r./, de a negocia direct cu restul băncilor. Încercăm în continuare acest lucru, pentru că nu s-a finalizat acest proces, dar este decât o încercare şi atâta tot, deoarece băncile nu sunt responsabile şi nu vor să participe în mod concret la o reducerea semnificativă a ratei şi acordarea unui discount, aşa cum a făcut Banca Transilvania. Deci, în cazul acesta, când băncile nu vor să negocieze, singura noastră soluţie este o lege, dar şi parlamentarii noştri după cum se vede, nu se ocupă de problemele cetăţenilor', a menţionat Cătălin Voivozeanu.

Acesta a precizat că, deşi numărul clienţilor în franci elveţieni anunţat de Banca Naţională a României este de 75.000, dacă sunt adăugate şi creditele externalizate, cifra ajunge la 120.000, iar prin Legea conversiei se solicită fie o valoare a cursului iniţial leu-franc, plus 20%.

'Prin Legea conversiei cerem şi implicarea politică pentru a ne ajuta. Noi, prin legea noastră pe care am depus-o în Parlament, solicităm curs iniţial plus 20%. Ulterior, doamna deputat Ana Birchall a venit cu propunerea de a se stabili un curs mediu lunar, de la momentul încheierii contractului de credit până în prezent. De asemenea, a venit fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, cu o lege care nu avea niciun fel de aplicabilitate, cu un discount de 15% şi cu garanţia statului. Nu avea niciun sens această propunere ţinând cont că o bancă a reuşit să vină cu un discount de 35% şi fără garanţia statului. Important este cum reuşim să împărţim povara creditului între client şi bancă', a explicat reprezentantul GCCC.

Grupului Clienţilor cu Credite în CHF a organizat alte două proteste similare la începutul acestui an, în lunile ianuarie şi februarie, care au acelaşi scop, respectiv de a solicita autorităţilor convertirea în lei a creditelor în valută.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elveţian s-a apreciat puternic pe pieţele internaţionale, câştigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Câteva dintre soluţiile pentru clienţii cu credite în franci agreate în cadrul unei întâlniri între conducerea executivă a Băncii Naţionale a României, conducerile băncilor comerciale care au acordat credite în franci elveţieni şi conducerea Asociaţiei Române a Băncilor au vizat anumite soluţii individualizate precum menţinerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei şi/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar şi reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, însă doar în baza unor negocieri individuale şi fără a discrimina debitorii în alte monede.

În context, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) susţine că este necesară o soluţie legislativă prin care să se impună împărţirea riscurilor şi aplicarea principiului echităţii.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, conversia creditelor din franci elveţieni în lei la cursul istoric ar genera pierderi de 5,7 miliarde de lei (0,8% din PIB), iar conversia tuturor creditelor în valută (franci plus euro) la cursul istoric din momentul acordării creditului ar genera pierderi de 9,8 miliarde de lei (1,4% din PIB).

Datele BNR arată că în jur de 75.000 de români sunt afectaţi de problemele generate de aprecierea francului elveţian, un sfert dintre debitorii în CHF având credite sub 4.000 de franci şi tot atâţia, de peste 47.000 de franci. În privinţa gradului de îndatorare, clienţii cu venituri de 700 de lei ajung la 184%, iar cei cu venituri peste 7.000 de lei la 26%, reiese din datele BNR.

Până în acest moment, doar Banca Transilvania /BT/, instituţie care a achiziţionat, la finele anului trecut, 100% din acţiunile Volksbank România, a venit cu o schemă de conversie a creditelor contractate în franci elveţieni.

Oferta băncii pentru clienţii cu credite în franci elveţieni la Volksbank România include returnarea sumelor deja plătite de clienţii cu credite în CHF, în contul comisionului de risc, prin diminuarea creditului în sold, reducere de 22,5% pentru cei care acceptă conversia creditelor din CHF, aplicabilă la soldul creditului curent rezultat ca urmare a diminuării cu comisionul de risc/administrare plătit efectiv şi nerecuperat de clienţi până la data conversiei.

Astfel, valoarea efectivă a reducerii totale diferă în funcţie de situaţia fiecărui client în parte, ţinându-se cont de soldul creditului, de sumele de plată scadente la care se face conversia, de eventuale restanţe şi penalităţi sau de situaţiile particulare în care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank România de către clienţi. Conversia se va realiza la cursul BNR din data semnării documentaţiei în faţa notarului public.

Potrivit datelor BT, până la data de 7 mai, în doar trei zile de la lansarea ofertei, 5.200 de clienţi ai Volksbank au acceptat conversia acestor credite, dintr-un total de 18.300 de clienţi.

Banca Transilvania a achiziţionat, la finalul anului trecut, 100% din acţiunile Volksbank România de la Osterreichische Volksbanken, Groupe BPCE, DZ Bank şi WGZ Bank. Documentele de perfectare a tranzacţiei pentru achiziţionarea directă şi indirectă 100% din acţiunile Volksbank România au fost semnate în data de 7 aprilie a acestui an.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: